INTRO: Elke week plaatsen we aan de hand van de tips en informatie van de ‘Typisch Spanje’ autor frida kleinjan een reis puerta Spanje maar dan op een andere manier. Dat doet de schrijfster door middel van bende en minder bende boeken en romans om zo de link tussen het reizen, de cultuur en literatura te maken tijdens de wekelijkse ‘literaire reisgids van Spanje’, een must voor de lezers die aan ‘literaire toerisme’ willen hecho A través de enlaces en het artikel zijn de boeken meeten te bestellen om zo al aan jouw literaria reis puerta Spanje te beginnen.
Je zou literair toerisme kunnen omschrijven als een soort cultureel toerisme dat zich heeft ontwiekt op plekken die verband houden met events in fictieve teksten. Met andere woorden: het is een nieuw soort cultureel toerisme dat fictie verbindt met de echte wereld.
De crisis español
España se vio muy afectada por la crisis crediticia de 2008. De eens zo florerende vastgoedmarkt stortte in, banken kwamen aguda en de financier problemen en de werkloosheid nam in rap tempo toe. Op de beurs van Madrid klonk: De Spaanse vastgoedzeepbal is uiteengespat. Na de Verenigde Staten fue er ook in Spanje een einde komenken aan de jarenlange vastgoedhausse. In de nasleep daarvan daalden de huizenprijzen tot wel 50 procent. Aan de bouweuforie fue abrupto een einde komenken, de modo que de werkloosheid en private schulden gigantische hoogten verketten. Het land kreunde onder de crisis. Pas vanaf 2012 kroop het zwarte uit dit zwarte gat.
Rafael Chirbes: ‘Aan de oever’
Rafael Chirbes (1949-2015) puerro niet voorbestemd om een exitoso autor te worden. Pas na een carrera como docente español en onder meer Marokko begon hij zich te wijden aan het schrijven. Conocí a Zijn Roman Crematorio (2009)brak hij puerta. ‘Het is een van de beste Spaanse romans van de lasten ten jaar’, schreef La Vanguardia. Hoofdthema es de Spaanse vastgoedzeepbal die op uiteenspatten stond. Het werd door de Spaanse zender Canal Plus verfilmd tot een series die veel nichtige critiken kreeg.
Aan de oever (2014), en la orilla, es een vervolg op ‘Crematorio’. Het ineenstorten van de vastgoedhandel está en volle gang para que de luchtbel langst leeg loopt. Corceles más claros komen de jarenlange verspilling, decadentie en corruptie aan de aufstellt. Wat daar de gevolgen van zijn, dice Chirbes en een bijna ononderbroken dialog van de bijna zeventigjarige timmerman Esteban, die tegen zijn zin is blijen hangen in de meubelmakerij van zijn vader. Een klein familiebedrijf zoals er vele zijn. Niet lang voordt de zeepbel uiteenspat heeft hij al zijn spaargeld y dat van zijn vader in een groot vastgoedproject investeerd. Hij droomt ervan te kunnen gaan genijen van een welverdiende oude dag. In plaats daarvan wacht hem een bestaan in beraveft. Hij moet al zijn personeel ontslaan, dat min of meer vrienden zijn, en zelfs de Colombiananse nurse die voor zijn op stervende liegende vader zorgt.
Hoewelg Esteban zich beswitt es van de la situación en la tierra vindt hij zichlich een enorme sufrida. Hoe dom moet je niet zijn om met een louche vastgoedhandelaar in zee te gaan. Nu zit hij met tensallen appartementen zonder vensters en deuren, die hij – ook dat nog – zelf had kunnen leveren en installen. Zijn broer en zus weten nog van niets en denken dat hen een vette spaarpot te wachten staat. Ook voor de dorpelingen houd hij het geheim.
Rondom Esteban komen er ook veel andere figuren aan het woord, zoals de nurse Liliana, die amper een beter leven heeft dan in haar geboorteland Colombia. Ook de Marokkaanse gastarbeiders verkeren in een netelige situatie: te arm om terug te gaan en te trots om toe te geven dat hun aventurer is mismukt. En dan zijn er de vele hoertjes uit de Ucrania, voor wie het ook alleme enorm tegenvalt, die dachten dat het geld in Spanje voor het opraken lag, maar hun afwerkplek op de vuilnisbelt hebben.
Chirbes werd geboren onder Valencia, in een van de meest corrupte streken. In die contreien speelt zich ‘Aan de oever’ af in het fictieve dorpje Misent, vlak bij de Spaanse kust. Zowel voor de Spanjaarden als voor de arbeidskrachten uit Noord-Afrika, Zuid-Amerika en Oost Europa, die in de welvarende tijden van de vastgoedbubbel op dit deel van Europa afkwamen, zijn het sombere tijden. Een halve eeuw na Franco kruipt Spanje ubre diep puerta het stof. ‘Aan de oever’, es literatura zonder uitweg, maar meeslepend escrita. Zijn personajes nemen voortund het woord van elkaar over, wat van de lezer veel ahnchtand vergt. Maar wie eraan begint kan niet meer stoppen en wil ten slotte weten wie het lijk is in het moeras, waar Esteban aan het begin van de roman zit te vissen.
HAGA CLIC AQUÍ om dit boek te bestellen. Rafael Chirbes, Aan de oeverEn la orilla, Uitgeverij Meridiaan, 2014, Vertaling Arie van der Wal en Eugenie Schoolderman
Almudena Grandes: ‘Kleine Holden’
Het es 2008. En Spanje es de financier crisis toegeslagen. Iedereen wordt trefrefen: arm en rijk, jong en oud, Spanjaard de inmigrante. Almudena Grandesbekend van haar romans over de ingriepende gevolgen van de Burgeroorlog, heeft in Kleine Helden (2016), Los besos en el pan, wederom geilden voor een groot maatschappelijk drama, maar ditmaal heeft niemand er schuld aan. Het está basado en op niets welvaart die aan het begin van de 21Ste eeuw als een luchtbel uiteenspat. Elk beroep krijgt er mee te maken. De mensen worden werkloos, verdienen minder geld o hebben geen inkomen meer. Toch moeten ze hun hoofd boven water houden. Een ieder doet dat op zijn eigen manier en dat resulteert säbät in rage en wanhoop, ook in saamhorigheid en genegenheid. De bonte versamling verhalen die tezamen Kleine Helden vormt zijn uit het leven gegrepen. Achter ivye voordeur wordt een nieuw personaje tot leven gewekt, zo divers en veelkleurig, netjes of caotic als de huizen die ze bewonen.
Hoewel Almudena Grandes se estrenó sobre ‘zomaar’ een construido en el centro de Madrid, kun je er de wijken Malasaña en Chueca, dicht bij de mercado Barceló, in herkennen. Als je door die nu trendy stadsdelen wandelt denk dan aan de door Grandes kreiertene personajes: aan Marta die door haar man wordt mishandeld, aan Pascal met haar bescheiden barretje, aan kapster Amalia die moet opboksen tegen een Chinese schoonheidssalon, de succeskele televisionjournalist, de werkloze arquitecto, het oude echtpaar dat zijn kinderen steunt… Voelbaar es el doel van deze gewone burgers uit de nog recente Spaanse geschiedenis is berecht: de buurt nieuw leven inblazen.
HAGA CLIC AQUÍ om dit boek te reserveren. Almudena Grandes, Kleine Holden. Uitgeverij Signatuur (2016); Vertaling Mia Buursma
‘Typisch Spanje’
El libro ‘Typisch Spanje rondgang door een eigenzinnig land’ puerta escrita y compuesta frida kleinjan , is een bundel met fascinantes historias sobre diversos temas: arquitectura, beeldende kunst, literatura, deporte, cine, natuur, muziek, traditien… Al die verschiedelden cultuuruitingen vormen de identiteit van Spanje, leggen de ziel ervan bloot, ton het land in al haar sacudiendo Voor elke Spanjeliefhebber valt er iets nieuws te dékanten. HAGA CLIC AQUÍ om dit boek te bestellen.
Los libros y/o productos mencionados anteriormente son parte del programa de afiliados. Dat wil zeggen dat als je besluit iets te bestellen en ultimatum te kopen via de links die wij plaatsen, wij daar een klein percent van krijgen als commissie. Daar merk jij als koper halal niets van want dat rekent de verkoper met ons af. Bedankt voor het bestellen en kopen via ons artikel, dat stellen wij zeer op prijs. ¡Diviértete con eso!
«Propenso a ataques de apatía. Solucionador de problemas. Aficionado a Twitter. Wannabe defensor de la música».