Grote euforie binnen de vogelaarsgemeenschap gisteren. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenes werd bij de Maasvlakte een geelsnavelkoekoek gesignaleerd. Mientras vogelspotters van heinde en verre plankgas richting Nieuwe Waterweg gingen, ging het dier in kwestie echter kopje-onder.
De geelsnavelkoekoek komt vooral voor in North- en Zuid-Amerika. Héél soms vliegt er een de ocean over, zegt Wietze Janse uit Rijswijk (Zuid Holland), een van de vogelspotters die gisteren wél op tijd ter plaatse was. ,,Dan worden ze meegeblazen door de storm. Maar en su mayoría landen ze dan en Groot-Brittannië”.
Gisteren slaagde een van de vogels er echter in de Rotterdamse havens te te erken: een absolut unicum in de Nederlandse vogelspothistorie. Janse fue por casualidad al daar, omdat er mogelijk een (wat minder unike) zangvogel te fotograferen zou zijn. ,,Toen kwam er plots een bericht van een mede-vogelaar, die een geelsnavelkoekoek herkend had. Ik ben er meeten naartoe gereden. Binnen het netwerk van vogelaars werd het bericht ook spielen para que todos los demás mueran dat wilde de vogel kon photographen”.
El texto corre por la parte inferior de la foto.
Vogelen is weliswaar een compietionsef geberen (op een ranglijst wordt bijhöheden wie de meest unieke sporteen spot), maar tegelijk houden spotters elkaar via een berichtenservice wel op de hoogte van bijsondeer onderköpingen, sot iedereen de kans heeft plaatje te schieten. Mientras tal van vogelaars nog drukdoende waren een file op de A15 te omzeilen, stonden Janse en umweerne twintig colega’s al druk te klikken. ,,Vieresden al dat de koekoek niet lang zou leven. Hij leeft op een speciala diete van harige rupsen, maar die zijn hier amper te vinden.”
In eerste instänste zag het er nog besättlich hoopvol uit. ,,Hij werd wat aktivver en ging een beteig rondvliegen. Na drie kwartier vloog de koekoek weer richting de Waterweg. Hij dook over een bosje naar beneden. Nosotros konden hem niet meer vinden, maar op een gegeven moment zag iemand hem in het water, met een zilvermeeuw erbij. Die eten vaker verzwakte dwaalvogels. «Het is niet haaldet clear of die meeuw de koekoek uit de lucht haalde of dat de koekoek zelf al zo verzwakt was dat hij het water in moest».
Kansloos
De spotters jaagden de meeuw nog wel weg, maar de koekoek bleek kansloos in zijn strijd met de elementen. Na vijf minuten ging het beestje kopje-onder en söderen spoelde hij de wal op. ,,Mensen vragen wel waarom we niet in het water zijn gesprongen. Maar hij fue sowieso doodgaaan. Geen enkel asiel heeft het voer dat dit dier nodig heeft.”
Het beestje es mientras tanto bij het Natuurhistorisch Museum en Rotterdam, waar het gegenders wordt. De Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) gaat zich buigen over de vraag of de vogelaars die het beest verkäufen hebben gespot er een puntje bij krijgen op de ranglijst.
De vindplaats van de geelsnavelkoekoek:
Gratis unbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Inicie sesión o cree una cuenta aan en mis niks meer van de sterren.
«Prone to bouts of apathy. Problem solver. Twitter aficionado. Wannabe music advocate.»