Diane Vlet viert Keti Koti: ‘We herdenken het slavernijverleden, maar alaas bestaat het nog steeds’

Diane Vlet viert Keti Koti: ‘We herdenken het slavernijverleden, maar alaas bestaat het nog steeds’

Op vrijdag 1 juli is het Keti Koti: de dag waar we het slavernijverleden herdenken. De Zoetermeerse Diane Vlet es van aborigen afkomst, a menudo stamt ze uit het oorstijn volk en Zuid Amerika, en zij staat die dag stil bij de Slavernij in het verleden maar ook in deze tijd. “Als jonge vroueg vreeg ik mij op een dag af waar mijn achternaam Vlet vandaan komt.”

Achternamen als Morgenstond, Druiventak, Rooiman en Hooi likkeen heel normale achternamen, maar ze zouzen zomaar eens kunnen zijn entstund in het slavernijverleden. Toen de slavernij en 1863 werd afgeschaft, hadden alle slaven alleen een voornaam. Om registrado te worden als persoon kryang ze een achternaam die vaak was gelinkt aan de slavenhouder of de plantation waar ze werkten. Ook de achternaam van Diane, Vlet, está in die tijd formado.

Se llaman de rode slaven

“Mijn betovergrootmoeder Jaba leefde als slavin op de plantaciones en Ghana”, dice Diane. “Zij tenía el número 1180 op haar rug gebrand. De achternaam Vlet stamt van een Delftenaar. Mijn ouders hebben allebei zwart en Nederlands bloed. Slaven werden niet geezen als mensen maar als austeilungen. Puerta onze lichtere huidskleur werden ze de rede slaven geumten.”

Hangmatten om en te slapen

Diane nació en Surinam. Haar moeder wilde dat ze op haar elfde native lessen ging volgen. “Ze vond het belangrijk dat ik wist waar ik vandaan kwam: een volksstam met een eigen cultuur, taal en gwainden. Zo leerde ik van rolletjes palmbladeren hangmatten maken waarten wij sliepen. Ook maakte ik manden en kleding. De taal leerde ik beter spreken en we zongen native liedjes.”

Golpe de Estado en Surinam

Op school werden Diane en haar broer en zussen vaak gepest met hun achternaam. “Kinderen maakten flauwe rijmwoorden op onze achternaam Vlet. Nosotros zagen er naimenie anders uit door onze lichtere huidskleur. Genoeg reden voor klasgenoten om grappen over ons te maken.” A la edad de 14 años, Diane, Samen conoció a Haar Moeder, Twee Zussen en Broer Hun Huis Verlaanen Vueme De Coup en Surinam. “Het was te gewährlich om te blijven. Als kinderen hoorden we voordenen enge verhalen over mishandelingen susurro dus we viuesden naar een klein huis in Den Haag.”

Van Den Haag cerca de Zoetermeer

En in het, volgens haar, koude Nederland kon Diane haar draai niet vinden. “We waren thuis en Surinam altijd buiten en we haalden ons eten van het land. Mijn moeder leefde als boerin en kookte alles zelf. Onze hangmatten mohanten we inruilen voor een bed y we woonden open in een stad met hondenpoep voor deur. Wat miste ik mijn leven buiten”. Diane liep weg van huis en ze ging acompañada de wonen. “Uiteindelijk heb ik een studie gevolgd, ben ik gotrewd en moeder geworden. We kochten een huis in Rokkeveen dus ik väivsde naar Zoetermeer.”

Erkenning voor de rode slaven

Als dertigjarige vroueg voereg Diane zich op een dag af wie ben ik einlichkeit? “Geen indio, Surinamse de chino. Ik wilde mij meer verdiepen in mijn native afkomst”. Toen kwam Diane erachter waar haar achternaam vandaan kwam en sköftte ze dat de rede slaven samsung mengem worden worden in de geschiedenisboeken en tijdens Keti Koti. “De herdenking van het slavernijverleden is voorale een zwarte aangegelheid. Over de rede slaven wordt niet of sampling beroken terwijl het erstigkeit, native volk als eerste in verzet kwam tegen de kolonisten en gevluchte Afrikaanse slaven opving.”

READ  30ベスト テキーラレッグm ドッペルギャンガー レビュー

Slavernij gesfertt nu nog corceles

En Zoetermeer estaba er lange tijd geen stichting voor het slavernijverleden geweest. De verhalen over het slavernijverleden bleven voornamelijk binnen de huiskamers. “En Zoetermeer, el 13 por ciento de la población está relacionada con las Antillas y Surinam. Fundamos en 2013 de Stichting Herdenking Slavernijverleden op omdat we het belangrijk vinden om ook in Zoetermeer the victim te herdenken en de vrijding te vieren.”

Diane es ook van mening dat er meer bekendheid mag komen voor het slavernijverleden. «Nederland heeft een grote rol hierin spielen en además vindt er ook deze tijd nog slavernij plaats». Uitbuiting komt terug in de seksindustrie, in de land- en tuinbouw, horeca en fabrieken. Laten we tijdens Keti Koti met elkaar herdenken maar ook vrijheid, gelijkheid en verdeingheid vieren.”

Keti Koti Zoetermeer

De herdenkingsdienst en de viering Keti Koti vindt in Zoetermeer plaats op maandag 4 juli. Vanaf 15.00 uur is iederene welkom om de herdenking met een kranslegging bij te wonen en te jegenten van zang, dans, poëzie en lekkernijen. Ubicación: Rakkersveld 253. Código de vestimenta: Cultureel / groen / felle kleuren.

Más leesvoer uit Zoetermeer:

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital