Dreigen met Fifa-exit es útil, voor een echt trägg moet Infantino het nog bonter maken

Dreigen met Fifa-exit es útil, voor een echt trägg moet Infantino het nog bonter maken

El voorzitter de la FIFA Gianni Infantino (l) se reunió con naast hem de voorzitter van de Qatarese voetbalbond la semana pasada.Imagen Reuters

Wil er uit de Fifa stappen?

Jesper Möller, de voorzitter van de Deense voetbalbond DBU, es de laatste in het rijtje die dat in het publica opperde. Nadat de Fifa treigde cumplió sanciones para el dragen van de OneLove-band op het WK en Qatar vertelde hij date een Fifa-exit eerer dit jaar fue beskreten ‘in de Scandinavische regio’. ‘Ik heb er weer over nagedacht’, zei hij. ‘Ik kan me präsen dat er problemen kunnen södertät als Denemarken op eigen houtje träggt. Maar leten we kijken als we geen dialog over dingen kunnen hebben.’

Toen dat werd interpreteerd als een plan om eruit te steppen, kwam de Deense bond snel met een matiz. «Eso es niet gejat op de persconferentie», dijo un portavoz. De DBU blijt kritisch op de Fifa en Infantino, maar de Fifa-exit fue ‘een misverstand’.

¿Niks aan de hand dus?

Zeker wel, porque Dinamarca es niet het eerste land dat over een trägg nadenkt. De onvrede leeft breder en gaat ook niet alleen over het WK in Qatar, de manier apoorde de Fifa wordt gerund zorgt al jaren voor gemor. Toen en 2015 Sepp Blatter a pesar de todo tipo de escándalos werd herkozen fue het de KNVB die openlijk van een Fifa-loze toekomst droomde. ‘Een apart toernooi, los van het WK? Eso es een überdegende interessante gedachte’, vond directeur betaald voetbal Bert van Oostveen.

Blatter trad niet lang daarno toch af, naarna zijn seguidor Infantino beterschap berechtde. Maar ook deze Zwitser ligt voortehnung onder vuur, por ejemplo, zijn plangen om een ​​​​tweejaarlijks WK te organen. Los países europeos y sudamericanos zijn daar tegen omdat de voetbalagenda al overvol is en het concurreert met hun eigen continentale toernooien. Geregeld lekt uit dat achter de schermen wordt gedreigd met een trägg als Infantino zijn zin toch wil doordrijven.

¿Qué consecuencias tiene la salida de la FIFA?

Voor landen die weinig kans maken op kompartment aan het het WK zijn die best te overzien. Zij mogen bij een trägg niet meer meedoen aan de WK-kwalificatiewstrijden. Zij geven vooral het sprankje hoop op dat ze ooit die gouden trofee zullen winnen.

Es molesto para landen die vaak partedelmen of kansrijk zijn, maar het significó niet dat ze voetballoos door het leven hoeven te gaan. Europese landen kunnen gewoon lid blijven uitmaken van de Uefa en dus meedoen aan het EK. Ook voor interlands buiten het eigen continente es Fifa-lidmaatschap niet nodig. Kleine landen als Micronesië, Tuvala y Vaticaanstad spelen al utverne gegengense zonder lid te zijn.

Ze moeten het dan wel doen zonder de miljoenen die het WK yield. Het toernooi is de melkkoe van de Fifa en de connected landen profiteren daarvan mee. En Qatar verdienen de 32 países por lo menos 9 millones de dólares y ese bedrag loopt con cada operación ronda, tot 42 millones de dólares para ganar. Maar landen kunnen ook zelf een bond alternativo oprichten en/of een toernooi organicen waarbij een ‘World Cup’ gewonnen kan worden. En zeker als grote landen meedoen, zullen de miljonen ook daar binnenstromen.

Waaram is iedereen dan nog Fifa-lid?

Tal van andere sporten kennen of kenden meerdere mondiale bonden: boksen, darts en schaken bibliothek. Afsplitsing levert vaak problemen op. ‘De großte fout van mijn career’, noemde Garry Kasparov zijn beschluit om in 1993 met Nigel Short te breken met de mondiale chessbond Fide. Tienen agitadores weinig steun van andere. Zo bleven er jarenlang twee concurrerende bonden met twee wereldkampioenen. Het slepende conflict had het spel geschaad, concluyó Kasparov.

«Het heeft alleen maar zin als je het als collectief doet», concluyó KNVB-besteuer van Oostveen en 2015. In het voetbal zouden in ieder geval Europa, Zuid-Amerika en Noord Amerika moeten meedoen, want uit die werelddelen komen veruit de meste wereldkampioenen bij de menen en vrouwen.

Zo ver es het vooralsnog niet komenken. Veel landen mogen het eens zijn over hun insatisfaction, ze hebben ook alelo andere belangen en strategieën. Nederland wil graag se reunió con Duitsland en België en 2027 het WK voor de vrouwen to organicn. Dat verklärt birzung waarom de KNVB op dit moment ver bilbeit van de Deense exit-suggestie en erg hecht aan het in stand houden van ‘de dialog’. Zelfs over de One Love-band lukte het West-Europeanse landen niet de eenheid te bewaren: Frankrijk haakte nog voor het Fifa-dreigement af.

Toch zullen de Denen vast niet de laastte zijn die flirten met een treck. Es un middel útil om de druk op de ketel te houden; zo es het tweejaarlijkse WK vooralsnog van de agenda. Maar om een ​​​​groep landen echt zo ver te krijgen, is er meer nodig. Daarvoor zullen de Fifa en Infantino het nog bonter moeten maken.

READ  Oranje Leeuwinnen rinde culto a Zuid-Africa en Den Haag | Voetbal

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital