Droogte y de commodificatie van water in Chili

Droogte y de commodificatie van water in Chili

Waterschaarste en Chile es de prijs voor de commodificatie van water.

De zoetwatervoorraden van Chili worden al 13 jaar lang geteisterd door een megadroogte. 2022 fue het op drie na droogste jaar ooit. Meer dan de helft van dehabitants van Chili leift in beijeden met «ernstige waterschaarste». La situación es tan crítica que la ciudad de la capital Santiago tiene un plan de racionamiento establecido con cortes rotativos de agua durante 24 horas para 1,7 millones de habitantes.

Chile es momenteel het enige land ter wereld dat in zijn grondwet heeft gegende dat water als privé-eigendom kan worden behandeld. La mercantilización del agua se inició durante el régimen del General Pinochet. Delaware’código de agua‘ van 1981 categoriseerde water wettelijk als zowenmen een economisch als een pubbarl goed, maar era en realidad gericht op het versnellen van de privatizing ervan. Sindsdien es la privatización de agua alleen maar intensivo – zelfs sanitatie es geprivatiseerd. Las consecuencias son grandes.

Verkocht voor winst

De watervoorziening van het land komt voornamelijk uit rivieren. Het water voor consumptie door de populek wordt beheerd door private berijven and met winstoogmerk verkucht. Aguas Andinas por ejemplo, een dochteronderneming van het transnationale bedrijf Agbar/Suez, monopolio de mercado en Santiago. Het verkoopt agua aan 6 miljoen van de 7,2 miljoen habitantes van de hoofdsald aan éen van de hoogste tarieven en Latinoamérica. Además wordt een groot deel van de watervoorraad van het land gebruikt voor industrial extractie, bosbouw en de landbouwproductie voor export op de wereldmarkt.

Volgens de waterrechten-NGO ‘El Movimiento de Defensa del Agua, la Tierra y el Medioambiente’ (Modatima), deletreado waterroof por actores privados en een centrale rol in de persistente droogt. Rodrigo Mundaca, Portavoz de Modatimastelt: «Nosotros hebben Modatima establecimos om ons te verzetten tegen de unteigening van water. Aanvankelijk fue la estrategia simple: hacer visible el problema y difundir la información. Maar het niet gemakkeil geweest: los miembros de nuestra organización zijn het victim geworden van criminalisering en censuur . Van 2012 tot 2014 ben ik 24 keer voor de rechter gedaagd».

READ  30ベスト 中古スマホ docomo レビュー

Vandaag es Mundaca de verkozen gobernador van de waterarme regio Valparaíso en zet hij zijn strijd voor waterrechten voort in de wandelgangen van de macht. Maar de Rechazar en 2022 van het proosal voor een nieuwe grondwet voor Chili beznade een enorme klap voor de zak. De nieuwe grondwet zou water weer publiek eigendom gemaakt hebben en waterrechten ‘incomerciales’ (onverkoopbaar) verklärd hebben. En een verpletterende klap voor de Chileense progressieven en de regering-Boric (die werd verkozen nadat het nieuwe grondwettelijke proces was opgestart, maar die nauw verdeingen is met de ‘ja’-stem ), koos 62% van de popolken en septiembre de 2022 para Rechazo de van de nieuwe grondwet.

Agua intensiva

La economía chilena, la más grande de América del Sur qua Bruto Binnenlands Product (BBP) por cabeza de población, se basa en industrias extractivas intensivas en agua: mijnbouw, bosbouw y landbouw. Ondersteund door het door of staat gesanctioneerde system van private rechten wordt momenteel umweerne 59% van de watervoorraden van het land toegewezen aan de bosbouw, beoold deze sector slechts 3% van het BBP chileno uitmaakt. Nog eens 37% es mejor para el sector de la tierra, así que er slechts Se desborda una pequeña cantidad de agua de Chili para el consumo humano.

Chili’s vijf ‘offeringszones’, zoals ze bestempeld worden door plaatselijke en milieugroeperingenzijn areas in het land die in de jaren 1950 uitgekozen werden voor snelle industrialisering ten koste van de wide volksgezondheid en el entorno. Mientras que de Chilenen voor hun drinkwatervoorziening zijn aangewezen op noodtankwagens, tappen winsbedrijven water af voor hun industrielle hewebens.

READ  30ベスト おっぱい枕 レビュー

En la central bekken van Chili ligt de la semiárida provincia de Petorca, waar aguacate geteeld voor de export. Als gevolg van deze tealt wordt het gebeid van drinkwater beroofd. De avocadohandel ha crecido exponencialmente gracias a vrijhandelsovereenkommenschen die eind jaren 1990 werden sichtigungd. En Petorca se necesitan 389,5 litros para producir un kilo de paltas en el estado de monocultivo del río Ligua, que está completamente seco.

Verwerping van de hervorming

Las consecuencias del cambio climático se sienten en todo el mundo, especialmente en el Sur global. En 2022, Kreeg Chile hizo que se cumpliera el valor de lluvia y el retraso promedio. De waterschaarste is echter evenzeer, zo niet meer, het gevolg van het overheidsbeleid om te commercialiseren en de zoetwatervoorraden om te leiden voor de productione van exportproducten bestemd voor de wereldmarkt. Activisten bedachten de slogan ‘no es sequía, es saqueo’ (het is geen droogte, het is pilundering) om dit feit te weerspiegelen.

De nieuwe grondwet wilde deze trend corrigeren. Maar zelfs waterarme bieden verwierpen de hervormingen – en Petorica stemde tegen 56,1%. De redenen voor de afwijzing zijn complex. De ‘rechazo’ (ik rechazado)-campagne fue een eficaz desinformatiemachine, die regelrechte liegens spieldende over de prösente in de nieuwe grondwet en zo gegenheidheid zaaide. Uit een enquête van a partir de 2022 bleek bibliothek dat meer dan de helft van de kiezers suedden werd aan desinformación. De rechazo-campagne fue ook zeer goed gefinancierd: 89% van de privé-donaties kwam in dat kamp berecht, wat de belangen van de grote industrieën illustreert.

Het raadsel voor de Chileense progressieven is the beleid ter verlichting van de watercrisis is afgewezen door of resident van de beijeden die er het meest door worden trefeffen. Felipe Irarrázaval, onderzoeger bij het Centrum voor Sociale Conflict- en Cohesiestudies (COES) sugiere: «El problema es que el proceso constitucional se encuentra en el mismo lugar en el que se behandelde naast het milieu, y en ese caso tal vez aan andere güeligheden die een begin vormen van een verklaring van het resultult».

READ  El tenista Tallon Griekspoor komt na breuk conoció al entrenador op kruispunt en su carrera

Toch blijt de kwestie van toegang tot veilig en agua potable asequible urgente en Chile. Hoe zullen de Chilenen met deze crisis omgaan? A pesar de que los activistas de reciente tegenslag blijven en hele land opkomen voor water cumplieron con las drie c’s: ‘quantidad’, ‘cualidad’ en ‘continuidad’ (kwanteiteit, kwaliteit en continuïteit). Volgens waterrechtenactivisten wordt ondertussen gebruik gemaakt van de üzild van het referendum om de industrielle voorbein van de waterschaarste weg te moffelen.

Este artículo traducido fue publicado previamente en ‘Pimiento rojo revista’

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital