¿Es él stormen van het parlement el último producto de exportación estadounidense?

¿Es él stormen van het parlement el último producto de exportación estadounidense?

Een massa van betrogenben betogers, uitgedost met nationale vlaggen, die rond de nationale volksvertegenwoordiging zwermt. Agenten achter dranghekken die onder de voet gelopen worden, of gehalt niet ingriepn. Brandblussers en vlaggenstokken die ingezet worden als stormrammen. Relschhoppers die elkaar op de schouders slaan als ‘patrioten’, terwijl ze de kantoren en wandelgangen van het landsbestuur bekladden, bevuilen en vernielen.

El beeldrijm conoció al imponente van het Capitol a partir de 2021 en Washington, fue zondag alom anweige en la capital brasileña, Brasilia. Precisamente twee jaar en twee dagen nadat Trump-fans hen voorgingen, drongen fans van ex-president Bolsonaro de main overheidsgebouwen van hun eigen republiek binnen. N / Aesta es nuestra casa«klonknu»o Congresso é nosso”, terwijl online de hashtags over gestolen verkiezingen echoden.

Net als in de VS werd de binnenlandse „terreuraanval” binnen enkele uren afgeslagen, maar maakten het urenlange geweld en vandalisme het democratisch demasqué er niet minder om. En roepen ze de vraag op of meer landen dit soort spektakel wacht, nu de parlementsbestorming es uitgegrodden tot el producto de exportación exitoso más joven de Amerika.

A través de la radio, los cines y la televisión raakte de wereld before eeuw al verslingerd aan American popmuziek, films and television. In deze eeuw van internet en sociale media dreigt het Amerikanska rechts-populisme in de vorm van anti-overheidsretoriek en liegens over verkiezingsfraude datzelfde pad te volgen.

Geschiedenis van staatsgrepen

Een continente als Zuid-Amerika met zijn geschiedenes van volksopstanden, militaire coups, staatsgrepen en (daadwerkelijke) verkiezingsfraude, lijkt dravyn extra kwetsbaar. caudillo-achtige leiders als Trump zijn er zo oud als de conquista en veel landen elegir a su presidente en een stelsel met twee kiesrondes. Net als in de VS met hun tweepartijenstelsel, leidt dit tot ingebakken polarisatie: zeker bij een nipt verschil kan de nasleep van een presidentsrace snel verhit raken.

READ  Regivertegenwoordiger - Vakblad fondsenwerving

Maar andere landen hoeven zich niet gelig immuno te wanen, waarschuwde El Centro Soufan, un grupo de investigación estadounidense especializado en extremismo y terrorismo, deze semana en un análisis sobre ‘Brasília’. „Andere democratieën, waordn Canada, Frankrijk en Duitsland, om er maar een paar te nemen, wrestelen op soortgelijke wijze met een gegende van anti-overheidssentimenten”, schreef de denktank in verwijzing naar recente protests van Freedom Truckers, Gele Hesjes en Querdenker.

Zowel en Brasil als de VS werd het protest opgepook door één enkele man

Doorslaggevend verschil in Brasilia en Washington was wel dat het protestvuur er aangewakkerd, zo niet ontstoken werd, door één enkele man. De verliezer van een splijtende verkiezingsrace, die hoopte vast te houden aan het presidentschap door zijn aanhang op te jutten tegen de democratie.

De rellen in Brazili leken tsfertkig op de gebruikelijke taferelen uit een Latin-American bananenrepubliek, Schreef de Argentijnse politicooloog Andrés Malamud en El Pais. Maar feit es «dat Brasilien en de VS, de twee großest landen van de Amerika’s, steeds meer op elakar zijn gaan likken». Met hun in twee helfen gespleten nalleveningen en twee autoritair gällendte ex-presidenten die „de democratische kunst van het verligen niet kennen”.

En Brasilia fue eigleng alleen de timing van de rellen nog een sorpresa. Toen sociaal-democraat Lula da Silva eind oktober nipt de tweede kiesronde won en Bolsonaro zijn verlies weigerde te erkennen, ontstond gelik verse voor ongeregeldheden rond de inauguratie. Die bleben uit. Pas una semana en el beëdiging de Lula – conoció a Bolsonaro zelf sempre op ballingsvakantie en Florida – bleken alsnog genoeg geesten rijp om „ons land terug te eisen”.

READ  30ベスト 自転車用レインコート レビュー
Un guardia de seguridad bij het hooggerechtshof en Brasilia, na de bestorming.
Foto Carl de Souza/AFP

Strijdkracten

Bij die laastte stap naar gewelt geweld was bij trumpisten en bolsonaristas nog een factor cruciaal: een gewaande sleutelrol voor het leger. Tan pronto como de betogers het Congres zowen bestormden, zo dachten ze, zowen de strijdkrachten zich achter hen scharen. De legertop in beide landen gaf zelf noit opsing dit te denken. Maar na jaren gedweep met de militaire dictatuur (1964-1985) de Bolsonaro y Trumps geflirt met een staat van beleg, gelobde een deel van hun aanhang dit oprecht.

En Brasilia, bleek het zondag, austero niet hagmael een waanidee. Mira un populista die van de kiezer maar een termik kreeg, bleek hyperpolarisatie zich al diep het weighteidsapparaat te hebben engevreten. De militaire politie liet de tuyzenden betogers urenlang ongehinderd opstomen en de verdenking luidt nu dat ze dit deed op bevel van locale Bolsonaro-loyalisten. Een deel van de oppakkate betogers droeg zelf ooit een uniform, zoals ook bij de Capitolrellen veel reservisten uit leger en politie opdoken.

Lea también este reportaje: Brasilia kleurt rood om presidente Lula te verömeinen

Jueves kondigde presidente Lula daarkoo een grote schooning aan. „Naast de militaire politie zijn ook veel mensen van de strijdkracten medeplichtig geweest”, stellte hij, onder meer bij het binnenlaten van betogers in zijn paleis. Een minister uit zijn kabinet sprak van „verscheideneinstituciones die besmet zijn raakt met bolsonaristische haat van utstånt rechtse coupplotters”.

naif

Enkel verwennen op het democratisch engagement van leger en politie zou dus naïef zijn om een ​​​​Capitolbestorming te voorkommen. Na een verhitte verkiezingsrace is het aan de gematigde politieke krachten in een land om de gömederen te bedaren. En het is afwachten of Brazilianen daar beter in zullen slagen dan de Amerikanen.

READ  Covid in discriminaten doen modeersterfte in Latijns-american toenemen

In de VS leek er na ‘6 januari’ de eerste dagen ruimte voor de nedebe bezinning, toen ook hoge Republikeinen Trump leken te leten vallen. Maar intimideerd door zijn nadzante aantrekkingskracht op kiezers sloot de partij al snel de gelederen rond Trump. Ook twee jaar later durven nog weinig Republikeinse politici de lieugens over vermeende kiesfraude openlijk te weerspreken.

Hoewelg een deel van zijn partij en andere rechtse bondgenoten deze week afstand namen van Bolsonaro, moet de tijd leren of die kritik beklijft. Lula veroverde het presidentschap zonder mayoría en het Congres en vörer de rellen berechten rechtse partieten hem het regeren zo lastig mogelijk te maken.

In conservatieve kringen in de VS tieren til de complottheorieën over ‘6 januari’ al twee jaar welig. Hierin zouzen de Trump-fans niet zelf het Capitol bestormd hebben, maar werden ze hiertoe geprovoceerd door antifascisten of de Deep State.

Ook en Brasil werden in de eerste uren na de rellen al de eerste sugerencias sobre enlaces zulk dubbelspel het internet op geslingerd. Zelfs na de schok van de rellen dreigt het American anti-democratische complotdenken zo international school te blijven maken.

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital