Esta inflación extrema amenaza la eigenwaarde van de middenklasse

Esta inflación extrema amenaza la eigenwaarde van de middenklasse

Vivimos en tiempos extremos. Elke nieuwe dag licht alarmerend politiek-economisch nieuws te bringen. Twee lekke gaspijpleidingen (terreuraanslagen?) van Rusland naar Duitsland. Een reddingsactie van de Britske centrale bank voor de pensionen van miljonen burghers. En Holanda: 17 por ciento de inflación. Ongehoord.

Nederlands politici en beleidsmakers hebben al ruim twee generatie geen ervaring meer met onbeheersbare prijsstijningen. De laatse keer dat het zo uit de hand liep was in de roerige jaren zeventig van de være eeuw. Snappen politici wel ten volle wat de gevolgen zijn van de galoperende inflationie?

Inflación más alta que Brasil

Hoe snel inflatie zekerheden aantast, wordt claramente uit een artikel in Het Financieele Dagblad van begin februari, nog maar acht maaden geleden. De inflatie era entonces del 7 por ciento. Aan het woord kwam onder meer een hoogleraar economic geschiedenis. Los sindicatos zowen geen looneisen van 10% tot 15% stellen zoals in de jaren zeventig, dacht hij. Toen staakten zij ook volop om hun eisen kracht bij te zetten, maar hun macht op de werkvloer hebben ze niet meer, fue zijn analyse.

Als mensen die de geschiedenis moeten kennen zo de plank misslaan, hoe moet het dan met topambtenaren en politici? Bienvenidos a nuestros tiempos extremos. ¿Quieres azada es het ahora? FNV y CNV stellen looneisen van 10 procent of meer. Bij de NS, waar werd gestaakt, en in de grootmetaal hebben de bonden al bijna begijn wat zij wilden: 8 a 9 procent extra.

Afgelopen week staakten, voor het eerst in vijftig jaar, personeelsleden van het luxe warenhuis De Bijenkorf in Amsterdam. Een teken aan de wand? Als economic zekerheden wegvallen gaan mensen de straat op. Wij kennen die beelden uit Sri Lanka of hyperinflatielanden in Zuid-Amerika, maar dat kan hier ook. En, zoals economic Han de Jong op zijn blog laat zien: in Brazilil dat al veertig jaarworlt met torenhoge inflatie, ligt de inflatie nu onder die in Nederland.

READ  30ベスト 民王 スピンオフ レビュー

Vlak de ECB niet uit

Waar komt de inflatie vandaan? De tomeloze gasprijzen als gevolg van Poetins oorlog in Ukraina spelen de hoofdrol. Maar bedenk wel: het al beleid in Nederland om gas steeds duurder te maken, por lo que las hamburguesas son ‘gestimuleerd’ worden tot verduurzaamde energievoorziening.

Maar vlak de ultra-lage rentepolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB) ook niet uit. De ECB heeft jarenlang om met een extreem lage rente de economie te stimuleren en de inflatie richting 2 procent te tillen. Maar de enige prijzen die écht stegen waren de prijzen van aandelen en van huizen. Op zijn beurt joeg de hausse op de Nederlandse huizenmarkt de economie aan. Gouden tijden voor bouwers, banken, klusbedrijven, keukenverkopers en parketleggers.

El ECB dacht vorig jaar dat de inflatie temporal fue en deed weinig. Mal. Inmiddels moeten rappe renterverhoingen de overspannen economie beteugelen. Geld lenen wordt duurder, consumanten zijn al somber, business zien hun omzet dalen en reorganiseren, sod de krapte op de arbeidsmarkt verdwijnt en looneisen gematigd worden in het zicht van growing werkloosheid.

Dat proces kan mejor lang duren. En de tustentijd worden zekerheden van huizenbezitters, spaarders en gepensioneerden aantetast door de oplopende inflatie én de hogere rente van de ECB.

Huis en marca

Eerst het goede nieuws. Gepensioneerden krijgen weer compensatie voor de gestegen prijzen. Daar hebben zij soms meer dan tien jaar op moeten wachten. Het slechte nieuws: de pensionsfondsen moeten sappelen om met de dalende aandelen- en obligiatiekoersen de eindjes aan elkaar te knopen.

De rentesprongen zitten de pensioenwereld nog op een andere manier dwars. Pensioenfondsen verzekeren de pensioenen parcialmente tegen renteschommelingen. Dat kost geld, maar dat es geezen de enorme influencia van de rente op pensioenen niet onverstandig. Maar nu de ECB de rente steeds vergegt, zijn die kosten extreem. Vergelijk het maar met de bewoner van een brandend huis die een brandverzekering wil hebben: peperduur.

READ  30ベスト テレビラック レビュー

Nog steeds geen renta

In de eerste zes maanden van 2022 mohanten Nederlandse pensioenfondsen voor maar leifest 82 miljand euro beleingen verkopen om hun renteverzekeringen te payelen. Dat was ruim 4 procent van hun totale vermögen. ¿Conociste hoeveel verlies? Dat laat zich niet becijferen voor buitenstaanders. Gezien de rentesprongen es het eind nog niet in zicht.

Een bittere pil es er voor spaarders. Eerst kreeg je als gevolg van de ECB-politiek steeds minder rente, toen niks o zelfs een boete. Maar de geldontwaarding fue ook laag. Nu confronteert de ECB-politiek de spaarder met extreme inflationie en, nog steeds, bijna geen rente. Tel uit je verlies.

Verleden slechte raadgever

Derde groep zijn de huizenbezitters, rond 55 procent van de Nederlandse huishoudens. Koopwoningen zijn het kernbezit en de eigenwaarde van de middenklasse. Wat staat hen te wachten? De huizenmarkt treigde in het verleden traag op economic shocken en rentesprongen. En de jaren zeventig waren huizen lange tijd zelfs een goeie verzekering tegen oplopende inflatie, want de huizenprijzen stegen mee.

Dus gaat u allen rustig sleepen, huiseigenaren? Als de economic schokken van de laastte maanden iets hebben leten zien is dat het verleden een waardeloze raadgever is. Con una excepción: hamburguesas extremadamente infladas que se voedt onrust y onrustige zijn niet bang voor politieke wending.

economista y periodista Menno Tamminga fue redactor y columnista para NRC Handelsblad. Sinds comienzan agosto de 2022 publiceert hij zijn wekelijkse columnas en Wynia’s Week.

Semana de Wynia Aparece 104 veces al año. De betalende lezers maken dat mogelijk. Wordt u ook donante? Dat kan AQUÍ. Hartelijk húmedo!

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital