En la provincia española de Granada, la temporada del aguacate ha comenzado en noviembre. «Wij zijn mitad de noviembre comenzados», zegt José Antonio Fajardo van Frutas Fajardo. «Voorlopig loopt de afzet vlot. Er is minder fruit, maar dat is normal, because vorig seizon was de oogst heel groot. Avocadobomen kennen een on- en off-year, dus het is logisch dat er dit jaar minder fruit aan de bomen hangt .»
«Door de droogte valt de maatsortering wat klein uit, maar extreem klein zijn de aguacate’s nu ook weer niet», zegt hij. «De vraag neigt aljasen naar vejdge maat 20. We krijgen orderlingen binnen variend van maat 18 tot 24, dus het feit dat het fruit dit jaar wat kleiner is, zien we niet als iets nieuwegke. Over het algemeen heeft het kleinere fruit aljasen ook minder pit en verhuordingsgewijs meer vruchtvlees. De smaak es principalmente mejor omdat het een mayor concentración aan suikers en vetgehalte heeft. En de iets kleinere maatvoering is eigenlich ook very schicht voor de consumptie van één portie fruit».
«Bepaalde retailmarkten vragen wel zeer grote maten, type 12-14, zoals Italië, maar dit jaar zijn die er praktisk niet. We hebben het birzungen 5% van de oogst. De main markt voor onze aguacate’s, Centraal- en Noord-Europa , es zich echter zeer beswitt van de available maten. Dat was bjedeb ook al zo met de mango’s».
Toegang tot water es este año un factor determinante para la fruta subtropical en Andalucía. Het waterpeil in het main stuwmeer in de Axarquía-streek, La Viñuela, staat nog steeds maar op een zorgwekkende 9%. El último medio año apenas ha sido en la provincia de Málaga. In de maanden septiembre, oktober en noviembre es er tussen 4 en 9% van de gebruikelijke neerslag fallen, zo leren gegevens van het Spaanse meteorologische instituut Aemet. Y en la provincia de Granada la situación es niet veel beter geweest.
«Het is een very warm jaar geweest. In the last maanden het zo’n zo’n 3 degreen warmer dan meeding and was het ook heel droog. Het is dan ook ironisch we in the provincia Granada een van de stuwmeren hebben met het meeste agua en el talón Andalusië, maar dat het alleen wordt gebruikt om te windsurfen. Het Béznar-Rules-stuwmeer we hier dan ook het duurste zwembad van heel Europa».
«Het mangoseizoen is the last month te kort geweest door het klein aan water. Eventualmente bleek echter niet de maatsortering de großte oorzaak, maar de angst. Want aan het einde van het seizon ontbrak het ons zelfs aan fruit van middelgrote en kleine maten», Por José Antonio Fajardo. «Er is paniek söderen en dat bleek heggael niet nodig. Laat het een les zijn voor ons alleme voor de komende jaren: we moeten het seizon goed programren en geen hast hebben met de afzet. Met een overhaaste aanvoer verzadigen we alleen maar de markt, dalen de prijzen en doen we onszelf de das om. We mogen niet olviden dat ons fruit een meerwaarde heeft door onze knowhow, door het österningen klimaat en door de teelt op Europeane bodem. Dat maakt het verschil op de markt. Daar moeten we op verwenden .»
«Granada kan aguacateteelt verdubbelen de verdrievoudigen»
Granada está íntimamente ligada a la historia del aguacate en Andalucía. De eerste aguacatebomen in dit Zuid-Spaanse gewest werden geplant in de la provincia de Granada, met name tussen de Río Verde-vallei en Motril. De Costa Tropical fue sin duda pionera en la tecnología del aguacate y el peso del sector en el potencial de la raíz.
«Om sociaaleconomische en politieke redenen heeft de tealt zich de laastte jaren vooral in Málaga goed ontwiektd, maar nu is het wel zo dat er in Málaga only water is om éen op de vier geplante bomen te irrigeren, terwijl we in Granada nog dubbel of drie Keer enkei avocadobomen zouwen kunnen aanplanten. We hebben in de provincia veel meer water waar we evenwel nog niet van hebben kunnen profiteren. Hopelijk in de toekomst wel», beschluit José Antonio Fajardo.
Para más información:
Frutas Fajardo
Autovía del Mediterráneo A7
Salida 322 Ctr. Lobres-Molvízar Km 2
18611 Molvízar (Granada) – España
Teléfono: +34 958 64 40 92
[email protected]
www.frutasfajardo.com