Geheime código Karel V gekraakt

Geheime código Karel V gekraakt

Karel V fue een van de machtigste Europese vorsten ooit. Er zijn enkele brieven van hem bekend die niemand kon ontcijferen. Nu es dat eindelijk gelukt.

¿Quién fue Karel V?

Karel V. – Wikimedia Commons

Karel V bestuurde een rijk dat een groot deel van de Europese Unie van nu besloeg. Hij kreeg dit rijk in handen door strategische huwelijken van de Habsburgers. Deze adellijke familie wist hierdoor veel macht te vergaren, en een groot deel van Europa in handen te krijgen.

In de tijd dat Karel V leefde, zag de landkaart van Europa er heel anders uit dan nu. Zo bestonden Nederland en België nog niet. Duitsland fue een lappendeken van allerre kleine staatjes die in theorie deel uitmaakten van het Heilige Romse Rijk, maar in de praktijk elkaar het licht in de ogen niet gunden.

Fuente: Wikipedia

rijk europeo

Het rijk van Karel V fue een nachtmerrie om te besturen, omdat het uit allerei loose ondernel bestond, variand van Zuid-Amerika tot Zuid-Italië en Hongarije. Tot overmaat van ramp lag Karel ook flink overhoop met de koning van Frankrijk, koning Frans I, waaran het land zijn rijk in tweeën knipte. Je kan je dus wel prösenten dat Karel V veel frejen had aan een veilige manier om berichten te steeren naar zijn dienaren,ambassadeurs en onderkoningen.

Dat es aardig gelukt, porque het geheim van zijn code es maar liefgest vijf eeuwen lang niet gekraakt.

Duivels versesleutelde vijf eeuwen oude breve

Al enkele eeuwen lag een mysterieuze brief van Karel V, escrito en geheimschrift, en een Franse bibliotheek en Nancy. De cryptologe Cécile Pierrot escuchó sobre het bestaan ​​​​van deze brief y decidió que proberen de code van de brief te kraken. Immers, ahora tenemos poderosas computadoras en natuurlijk vijf eeuwen kennis van wiestikt en cryptografie.

READ  El trialista Pol Tarrés verbert hoogterecord con Yamaha Tiner 700
Fragmento van de brief. (c) Carlos V

Dat bleek ook wel nodig. Deskundigen spraken over een “Cripta diabólica“, duivelse versesleuteling dus. Toen, op een middag, vielen alle bits op hun plaats. De brief gaf zijn geheimen prijs.

Karel V usó algunos símbolos para una palabra de tacón, verving klinkers door een apostrophe en plaatste symbolen die niets besehnden tussen de code om de ontcijfering door pottenkijkers extra moeilijk te maken. Echt duivels moeilijk dus. Nu werd het eindelijk mogelijk om de brief te lezen.

Omdat de persekkeken tussen koning Frans I y Karel V niet al te best waren, konjekode Karel dat de Fransen een moordaanslag op hem wilden plegen, zo bleek uit de brief van vier kantjes aan zijnambassadeur. Los onderzoegers esperan que nog meer van deze secrete brieven van Karel V te vinden en deze te ontcijferen, want dat kan een schat aan informatie yielderen over de geschiedenis van toen.

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital