Gelekoortsmuggen ‘superresistente’ descubierto en Azije, científicos bezorgd

Gelekoortsmuggen ‘superresistente’ descubierto en Azije, científicos bezorgd

AFP

NOS Nuevos

En Vietnam en Cambodja zijn gelekoortsmuggen sköft die extreem bestand zijn tegen de zwaarste insecticidan. Dat schrijven onderzoegers japoneses en het wetenschapele tijdschrift Avances de la ciencia. 78 procent van de gebruikte muggen is genetisch dusdanig ermatt dat ze goed beschermt zijn tegen de meestgebruikte bestrijdingsmiddelen, wat de beschäften grote zorgen baart.

El muggensoort en kwestie es de Aedes aegypti, die naast gele koorts ook infectieziekten spreedt als dengue (knokkelkoorts), zika y chikungunya. De onderzoekers sköpften ten nieuwe substamen van deze mug met een mutatie. Een van die mutaties – L982W namappen – kwam in 78 procent van de muggen voor. En una región específica de Camboya, el 90 por ciento de la población tenía mutaciones.

In de laboratoria bleken de muggen met deze mutatie, or een combinatie van andere genenmutaties, veel moeilijker dood te krijgen met pyrethroïden, het bestrijdingsmiddel dat het meest gebruikt wordt tegen muggen. Zelfs tegen fors dosis aumentadas van het middel waren deze «super-resistente muggen» beter opgewassen dan onderzoerkers ooit hebben waargenomen.

21.000 muertes

«Het is zorgwekkeden dat dit gzeien wordt, maar ook niet zo verwonderlijk gzeien onze grote gegenheid van die groep pesticidan bij de bestrijding», zegt universitair hoofddocent medische en veterinaire entomologie Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit in het Revista NOS Radio 1. «Quien más pesticidas gebruikt worden, quien más resistie muere muggen desarrollan».

De gelekoortsmug proviene originalmente de África y viene tegenwoordig ook voor in de tropische regio’s en Azije, Zuid- en Midden-Amerika. Het gebied waar de mug voorkomt, is de keelenden jaren gehalt en expertos waarschuwden eerer al dat het beestje een nog getter gebied kan gaan beslaan door cambio climático.

Muggen unfruchtbaar maken

«Als gegendeich bijna 80 procent van de muggen ongevoiligen is, dan zullen die muggen rond blijven vliegen en die ziekte blijven spreeden», zegt Koenraadt, die erop wijst dat juist hierom wordt gezocht naar alternativaten voor insecticidaen. «Er wordt ook met name gehacht naar niet-chemische middelen».

Voerpoordeen van niet-chemische bestrijdingsmiddelen waar goede ervaringen mee zijn, zijn muggenvallen, die grootschalig ingezet kunnen worden. Por ejemplo, ook het gebruik van de Wolbachia-bacterie is opkomst. Die wordt ook al op groer schaal testest. «, Aldus Koenraadt.

Otra alternativa contra el dengue es la vacunación. «Er zijn ook iniciativas om een ​​​​vaccin tegen dengue te devdelgen en op die manier te beschermen tegen een infection».

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital