Inhuldiging orgel basiliek Halle | Información personal

Inhuldiging orgel basiliek Halle |  Información personal

Archivo de fotos

Vrijdag werd het gerestauererde orgel van de Sint-Martinusbasiliek ingehuldigd met een organconcert. Stijn Hanssens, directeur van de Kunstacademie Halle, tenía de eer deze avond het orgel in te spelen. De firma Schumacher, orgelbouwer, heeft in de periode April 2021 de restauratie op zich genoman. Más tarde op het jaar heeft een orgelstemmer, komende uit Zuid-Amerika, het orgel fijn komen afstemmen.

Schepen van Patrimonium, Pieter Busselot, tenía de eer de anweggeen te welkommen.

«El momento más importante vanavond zal dus het culturalel inspelen zijn van het orgel. Het spelen van dit orgel meanenten ook meeden het sluitstuk van de complete restauratie van de basiliek. Enkel en alleen aan de restauratie van dit orgel is er een kost pareed van 1 miljoen €.

Maar een orgel restaurneren, hoe begin je daar in godsnaam aan?

Wel ik kan het best omschrijven als een complicado doos meccano waarwan je de handleiding kkilt bent. Dat meandeten het orgel voledlig demoternen en elk onderel analyseren cuidadosamente. Een historisch onderzoek startupten om geligkenissen te kunnen terugvinden on which men zich kan baseren, kwestie van de handleiding te kunnen reconstrueren.

Eenmaal dat de análisis es claro, wordt elk ondeeld apart hersteld in een loods om nadien alles eenween naar de basiliek te brengen en hier ter plaatse in elkaar te steken.

Het orgel ook als een orgel leten klinken no es het moeilijkste werk, es decir, de intonatie. Dat wil zeggen het zeer fijn afstemmen van de tonen rekening houendend met vele factoren zoals de luchtvochtheid, het werken van het hout, de omgevingstemperatuar,… Kortom zo waren er maar even rond de 13.500 werkuren nodig om het orgel te erstalten, uitgevorde door een ploeg van 18 vakmensen.

READ  30ベスト 厚底スリッパ レビュー

Het mag dus clear zijn dat ik hier vandaag als schepen van patrimonium in de spotlights sta, maar ik ben op zich maar een very klein bisku van een veel germerle ploeg. De mensen in het atelier, de mensen van de dienst patrimonium, de ontwerpers,… hebben de realisatie echt concreet mogelijk gemaakt. «Zonder iedereen apart op te sommen wil ik al de mensen die hier deel säumen maakten, dan ook oprecht danken».

Lees ook Restauratie Stahlut Orgel Basiliek Halle: eerst puzzelen, dan stemmen | Información personal

foto’s Jan Demoyo

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital