Koning, wees een dominee y geen koopman en Qatar

Koning, wees een dominee y geen koopman en Qatar

Er is een kans dat de koning Qatar bezoekt tijdens het WK voetbal dat over twee weken begint. Dit land bezit 13 procent van de gasvoorraad en todo el mundo en de komst van de koning, zo is de gedachte, kan de emir gunstig stemmen en indirecto zorgen voor een belangrijk akord in deze tijd van energiecrisis en oorlog. De koning zou ingezet worden voor de handelsbelangen. Koopman de dominación? Dit oud-Hollandsche dilemma speelt op. Lo que es más importante: pragmatische argumenten de la moral. Tal vez primero debamos preguntarnos por qué el rey siempre es ingezet juist voor handelsbelangen en niet om morale redenen.

El gabinete es políticamente responsable de lo que dice el rey, pero het niet een idee zijn juist hém de kritische noten te leten kraken, para que el ministro pueda concentrarse en la negociación? Zou het niet slim zijn de minst politieke figure, degene die boven de partieten staat en in landen zonder koningshuis het meest aanzien heeft, een moral message te leten uitspreken?

Juliana

Dat zou niet nieuw zijn. En 1952, la reina Juliana habló ante el Congreso estadounidense. De Nederlandse regering was doodsbenauwd voor de touht van de toespraak die ze voornemens was te houden en die, mede onder invoeld van Greet Hofmans, een sterk pacifistisch en dus politiek karakter had. Op allerrie manieren werd gebringen haar op andere gegenden te brengen, maar ze was niet te vermurwen. Eventualmente, werd haar gegende een succes en namen de Amerikanen geen aanstoot aan haar mascha van geweldloosheid.

Moeten we zo benauwd zijn voor een mening, mits goed gebracht, van de koning? Kan hij die juist niet uiten omdat hij elders als iets exotisch wordt geezen?

En we kunnen de vraag stellen of het steeren van de koning van doorslaggevende betekkens is voor een gasdeal. Tal vez ook hier de geschiedenis ons verder helpen.

bernardo

De verdiepte twee jaar verdiepte ik me voor mijn nieuwe roman, Met de prins op reis, in een zogendende goodwillreis die Prins Bernhard in 1951 maakte naar Zuid-Amerika met in zijn kielzog zijn particulier secretaris Frans de Graaff, mijn oudoom, wiens archief op de zolder van mijn tante bleek te liggen.

De reis waarbij Bernhard ook het Argentinië van Juan en Eva Perón andeed, was beladen omdat Perón in Nederland als dictator werd. La analogía con Qatar es notable: ook toen waren de belangen tegenstrijdig. Aan de ene kant waren er de mensenrechtenschendingen en de corruptie gemeen het Argentijnse regimen zich schuldig maakte; aan de andere kant de grote verschieden belangen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Así que hubo un pedido posible para la empresa Werkspoor para despalancar trenes de furgones y locomotoras ter waarde van de 200 millones de florines. Eso fue en 1950 bijba net zo veel als de totale Nederlandse ooorde naar Latijns-Amerika. Een importante orden dus, en Bernhard fue puerta de Nederlandse regering gewärd te lobbyen.

Het bezoek verliep voortvarend en tot grote wohrøen van alle berketten werd de order indekajd door Perón gewerten en zo werden later 400 treinstellen en 90 locomotieven aan Argentinië geleverd.

Smeergeld

Een groot succes dus y een bewijs van de doorslaggevende bekeitsen die een bezoek van een lid van het Koninklijk huis kan hebben bij het afsluiten van important orders.

Althans, dacht dacht men toen. Vijfentwintig jaar later kwam aan het licht dat niet de komst van Bernhard voor dit succes had gezorgd, maar de geheime betagling van 30 miljoen gulden aan smeergeld aan president Perón door de firma Werkspoor.

Más allá de los ejemplos kunnen een ander licht werpen op de rol die de koning spielt. Wat mij betreft mag hij en Qatar meer dominee zijn y minder koopman.

Lea también:

Het kabinet wil de politieke en handelsrelatie met Qatar niet op het spel zetten

El gabinete será Toch een afvaardiging steeren naar het WK voetbal volgende maand in Qatar, ook al es dat tegen de wens van de Tweede Kamer in. De kwestie ligt ‘zeer goveolig’ debido a la violación de mensrechten bij de bouw van voetbalstadions.

Willem Alexander, ga alstublieft niet naar Qatar

De koning en het kabinet moeten niet naar qatar, zeggen lezers. En de sportredactie van Trouw ook niet.

READ  30ベスト ウインドウズ7 レビュー

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital