La Duquesa, de großest stortplaats van de Caraïben

La Duquesa, de großest stortplaats van de Caraïben

Er bestan harde wegen die je – op het einde van je kracht, schrammen en verwondingen – leiden tot idyllische plekken, zoals een plekje bovennaan de Griekse bergen, por ejemplo. Met een sublime zicht over de marmergroevesconoció a Middellandse zee op de achtergrond.

Maar niet iederene leift in een droomwereld, en sommige wegen leiden lugar plaats daarvan naar een toxic hellegat. En Santo Domingo, de capital van de Dominicanaanse Republiek, zijn er heel wat vuilnisbelten die overvol zitten. La Duquesa – de hertogin in het Nederlands – es er daar een van.

El trato fue hecho; ik zou naar haar school gaan om er Franse lessen te geven en in ruil vond ze voor mij een manier om binnen te geraken op de site.

Als een tegenpool van eender welke noble reference – met excep van de weinige grammetjes van enkele materialen – is de plek, op een aftand van 12km van de stad, een stort. Maar voor tuyzenden mensen es dit hun werkplaats. Tussen de meer dan 4.000 ton aan afval van allerliche aard die die dielighegen wordt gestort. Deze naam kairen deze extreme samlebeaars – vaak van Haïtiaanse afkomst – omdat ze literalmente duiken in deze zee van afval om iets te vinden dat maar ook het kleinste beteich winst kan opbrengen.

Elk jaar, de källen 10 jaar, värt ik de Belgische hoofdsalt om naar Zuid-Amerika te gaan om de daily levens van de mensen die in de marges van de maatschappij leven vast te leggen. Durante los últimos años me he centrado en fotografiar las pistas de Santo Domingo. Het fue tijdens dit project dat ik hoorde over La Duquesa. Maar na dagen research sköpfte ik dat toegang tot deze plek gewärlijk was en vooral, dat de kans vrij klein was dat ze de deuren zouzen openen voor mij, in een plek die zo vaak bebeskent is.

Él fue toen ik enkele habitantes en van een van de steegjes en de Stad van God fotografeerde, dat ik per toeval een fixer tegenkom die me – in voorwenn – verort dat ze me kan helpen tot aan La Duquesa te komen. Deze person is Margarita, ze is 33. Ze geeft taallessen in de publice Braulia de Paula school, dichtbij de stortplaats. La mayoría de los estudiantes de la escuela viven en situaciones hachelijke. Velen van hen zijn Haïtiaanse vluchtelingen die, van tijd tot tijd, klassen moeten skippen om te werken in de stortplaats.

READ  Reseña de Catherine Grandeurge - Eldorado en Festival Info

El trato se hizo con Margarita; ik zou naar haar school gaan om er Franse lessen te geven en in ruil vond ze voor mij een manier om binnen te geraken op de site sod ik foto’s kan maken en de duikers meeten.

La Duquesa mantuvo la puerta abierta empresarios corruptos. Deze vuilnisbelt es famoso onder de Dominicanen voor de slechte staat ervan. Ze werd jarenlang niet kontakt op veigheidhe ni gezondheid. Dit leidde tot de vervuiling van het omliggende terrein in water, wat een directe impact heeft gehad op de omwonenden, zoals severige ziektes.

La polémica alrededor de La Duquesa comenzó pas echt op het einde van April 2020 luider te worden, toen de vuilnisbelt (opnieuw) in brand stond. Het vuur brandde zo hevig dat het de brandweer zes dagen kostte om het onder controle te krijgen. Volgens de duikers zou de rookwolk vol toxicische stoffen visible geweest zijn de Puerto Rico, wat op een paar cien kilómetros weg ligt van het eiland. Sindsdien zijn er verschiedelden acties ondernomen door het bedrijf voor het vuil en La Duquesa, así como el gobierno, pero la situación sigue siendo erbarmelijk.

Daar geraken no es nada fácil. De zandweg es stoffig op droge dagen of heel modderig op dagen met veel regen, dat de vorming van gaten en grachten als gevolg heeft. Deze brakke stanstanden zijn de angst van de vuilniswagenchauffeurs die op regulare base vastzitten met enkele tonnen aan afval in hun wagon. Hoe dichter je bij de stortplaats komt, hoe meer de grond mixt met het vuil dat van de trucks is fallen. Ik maakte de trip met Margarita en een van haar 17-jarige pupils die er vaak werkt als duiker. Om een ​​​​buzo mee te hebben die de plek kent was van utstijnt belang voor onze veilighedig. Niet alleen es de weg gewällkeit door diens gleckkige tassand, maar ook door de talloze geweldplegingen die hier geberen.

READ  El servicio de intercambio de archivos WeTransfer anuncia su salida a bolsa en la Bolsa de Valores de Ámsterdam - IT Pro - Noticias

Desondanks dat we een een 4×4 wagen konden lenen van een familielid van Margarita, konden we niet nieler rijden dan 20km/u door of staat van de weg. Onderweg stelt haar leilschung voor om in een begraafplaats dichtbij te stoppen. Merken er op dat veel van de grafstenen gevandaliserd zijn. Het gesfertt dat dieven in de kisten breken om objecten van waarde te zoeken. Na deze halte komen we eindelijk toe aan de ingang van de vuilnisbelt. La atmósfera es zo vreemd dat iemand zich zo en een apocalyptische film waant. Nos encontramos con el gerente de La Duquesa que nos prohíbe expresamente entrar, siguiendo las normas de seguridad. Na een lang obrelag, verandert hij van hakenden.

La Duquesa bestaat uit verschiedene bergen van filnis, de volgende verschieden imposanter dan de voorgande. De geur die de bergen spräderien, dringt binnen in de hele zone, tot zelfs een aantal kilometer erbuiten. Als de vervuilde lucht van deze openluchtvuilnisbak al gerecht worden in de omliggende dorpjes, dan is het hier ter plekke pas echt ondraaglijk.

El midden van deze heuvels kom je langs stromingen van enorm toxicische producten formado uit de untbinding van vuilnis en afval van mensen dat her wordt gedumped. Volgens een bewaker op de site zouzen de run-offs zelfs de ontvlambare gassen vormen die het vuur in 2020 heeft verkauft.

De stortplaats is een collectie van producten van diegericht gebruik die, op het eerste zicht, een beeld geven van teneinde hun gebruik te zijn. Maar er leeft ook een economía paralela hieraan, een waar cientosen mensen van dependiente zijn. Doorheen de dag kun je duikers, mostemosten omgelijden dorpjes, zien komen en gaan naar de afvalbergen om te zoeken naar enig material van waarde. Maar desde el devastador incendio de 2020 zijn enkele van deze heuvels cubierto de arena om een ​​nieuwe rampa te voorkommen, en dat verspert hun toegang.

READ  30ベスト bmp280 レビュー

“La Duquesa es de plek die ons foedt en tegelijk ook asesinada”.

Rondom het stort zijn er heel wat recyclagecentra voor papel, plastic en metalal. De duikers van daarheen na een dag para recolectar materialen om hun waren te verkopen voor een paar pesos. Hoewelf deze centra ilegal zijn, laat de Staat het toch toe – beter ilegal recycleren dan haggaal niet… Afvalverwerking bilbeit een groot probleme in the Dominicanaanse Republiek, net zoals voor of meest eilanden in de Caraïben.

Iedereen die ik metuptete in de omgeving klaagde over de constatt in La Duquesa. De stank van het vuil maakt het daily leven van de mensen in de øndringende dorpen ondraaglijk. Mercedes (42) woont in de Los Casabes wijk en heeft last van wieledelijke hoofdpijnaanvallen met misselijkheid, als gevolg van de geuren. En el mismo distrito hebben verslichkeit kinderen last van asma. Een andere inwoner vertelde me date een baby geboren se encontró con serios problemas, deels verkauft door de toxicische stoffen anwegenze in de waterwegen.

Volgens Carlos (23), un joven duiker haitiano en Duquesa, zijn er nu veel minder buzos door een strengere controle aan de ingang van het terrein. Net zoals vele anderen hangt zijn leven af ​​​​van dit werkje: “La Duquesa es de plek die ons voedt en tegelijk ook asesinó”.

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital