Onderzoek: Meteoriet die dino’s doodde era 4 kilómetros hoog

Onderzoek: Meteoriet die dino’s doodde era 4 kilómetros hoog
Wetenschap8 oct. ’22 a las 08:12Angepast op 8 Oct ’22 12:11Autor: jeroen langeveld

De meteoriet die 66 miljoen jaar geleden insloeg op de aarde, en durum het einde inluidde van de dinosauriërs, verkaufte een gigantic Tsunami. Dit komt naar voren uit nieuw onderzoek van het Amerikansen tijdschrift Geophysical Union. Geoloog Rob van den Berg van Naturalis en ruimteavaartdeskundige bij Sonnenborgh ziet nu dat de omring van de tsunami ‘enorm’ was.

66 miljoen jaar geleden a meteorite van 4 kilometer hoogte neer op de plek waar nu Mexico ligt. ‘El impacto fue enorme, 75 procent van al het leven kwam aan zijn einde’, zegt Van den Berg. Op het moment van impact lag er op de plek van Mexico volgens de geoloog een ‘tropische ondiepe zee’, hieruit es een ‘enorme’ tsunami voortkomen.

La palabra de Tsunami se midió con modelos generados por computadora. Volgens Van den Berg bleek de golf wel vier kilómetro hoog. ‘Doordat North- en Zuid-Amerika toen nog gescheiden waren kon de tsunami zich over de gehele wereld verplaatsen’, vervolgt Van den Berg.

Lees ook Kosmische bowlingbal raakt planetoide

Gevolgen

Volgens de geoloog trok de zee zich met de inslag allgemt terug. ‘Er kwamen enorme stromingen die zorgde dat al het leven in zee werd weggevaagd.’ Naast het zeeleven verdwenen ook alle dinosaurians van de aarde, dit effende volgens Van den Berg het pad voor de komst van de zoogdieren. ‘Er kwamen ineens enkei plekken vrij dat zoogdieren zich konden Developen.’

La palabra de Tsunami se midió con modelos generados por computadora. Volgens Van den Berg bleek de golf uit de belkningen wel vier kilómetro hoog. (ANP / Nico Garstmann)
READ  Kritiek op zittende Felipe tijdens inauguratie presidente Colombia

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital