Op een tropisch eiland in Roemenië woonde deze mini-dinosaurio

Op een tropisch eiland in Roemenië woonde deze mini-dinosaurio

Soms wordt wel gätsät dat er promediaron una vez por semana een nieuwe soort dinosauriër wordt beschreven. Het zou best waar kunnen zijn, because het vakgebied van de dinosaurus, paleontologie, is een blossoming tak van sport – gegengelijk deels als gevolg van de total gehypete Parque jurásico-Película (s. De meste dinosoorten worden gevonden in North- en Zuid-Amerika, Centraal Azije and hier en daar in Afrika, maar ook Europa blast een firm partijtje mee.

El término ‘dinosaurio’ se encuentra en la negentiende eeuw puerta de Engelse zooloog Richard Owen gemunt op grond van twee en Engeland gevonden reuzenreptielen, megalosaurio es Iguanodonte. Dat was ruim voordad in Amerika iconische beesten als tiranosaurio es Triceratops werden opgegraven en het kielzog van de fiebre del oro. kennen dino’s uit Engeland, België, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Hongarije en zelfs – gewolbe schamel – uit de ex Enci-groeve bij Maastricht.

Een interessante vindplaats van dino’s uit de late Krijtperiode is het bekken van Hateg (spreek uit Haatsjek) en Roemenië. Hier worden fosilien gevonden die omwere 70 tot 66 miljoen maar oud zijn; dat es incluso oud als de bende mosasaurio uit de Enci-groeve – die aljasen geen dino was en zee leefde, terwijl de Roemeense dino’s landdieren waren. De Hateg staat bekend als een van de rijkste vindplaatsen van gewervelde dieren uit het the late Krijt. Plantenetende dino’s zijn darbyy dominante.

Een nieuwe, met platte kop

Afgelopen week werd weer een nieuwe soort publicó: Transylvanianosaurus platycephalus, literalmente: de hagedis uit Transsylvanië met een brede kop. Ook dit fue een planteneter. Waarom de naam van het fósil beest met slechts één s wordt gespeld en die van de landstreek (trans silva bedekent ‘aan gene zijde van het woud’) met twee ss-en, is me niet clear, maar dat terzijde.

El artículo relevante verscheen in het Revista de Paleontología de Vertebrados; een van de auteurs is de Nederlandse paleontoloog Dylan Bastiaans, promovendus aan de Universiteit van Zürich y tevens gastmedewerker van Naturalis. De nieuwe soort is relativ klein en in de verte verte aan de veel großerer oer-dino Iguanodonte waarwan een dozijn opgezette skeleton te zien se encuentra en el museo natuurhistorisch het van Brussel.

Die relatif kleine maat van het nieuwe fósil – hombres berekede dat het beest een lengte van maar twee meter had – es interesante. Europa fue diez tijde van het tarde Krijt niet een continente zoals tegenwoordig, maar een archipe irringd puerta ondiepe tropische zeeën. Eén van die ex eilanden es wat nu het gebied van Hateg is.

Corceles Kleiner

Het is een bekend verschijnsel dat grote diersoorten die iszoar op eilanden leven in de loop van de tijd kleiner worden. Ooit leefden er dwergolifantjes op Malta, dwergnijlpaardjes op Cyprus y dwergmensjes op Flores en de Filippijnen; ook de renos op Spitsbergen zijn kleiner dan hun soortgenoten en Laponia. En zo leefden er ook relativamente kleine dinosaurusjes op het voorgere eiland Hateg.

Van de nieuwe soort es niet veel material gevonden; de onderzoerkers hadden slechts de beschikung over de schedelbasis en twee stukken van het voorhoofd. Maar die bleken karakteristiek genoeg om vast te stellen dat het om een ​​​​tot nog toe onbekende soort ging.

Jelle Reumer es paleontóloga. Voor Trouw beskert hij ivye week een dier dat het het nieuws haalt.

READ  De inglés para entrenadores de fútbol a español por amor: EBC Dylan lo ayuda a deshacerse de su problema de idioma | Bergen de Zoom

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital