© Archivo
Een Spaanse zangeres deed haar verhaal anoniem in het programma Salvados van omroep La Sexta. Ze vertelde praktiken die sterk likken op die welke eerer in 2019 door mede-geduperden in de Verenigde Staten aan het licht werden gebracht. De Spaanse wil anoniem blijven uit angst voor nadelige gevolgen voor haar succeskele carrière.
«Het is iets wat je niet kunt verlaanen, want aan wie zeg je het? Het is Placido Domingo en jij bent niemand», aldus de zangeres in het programma over de onanatastbaarheid van grote bebehishheden zoals Domingo.
De zangeres heeft Domingo beschuldigd van een reeks situatie van vermeende intimidatie toen ze in 2000 het podium met hem deelde. De operazanger zou haar tegen haar wil op de mond hebben gekust tijdens een gegende bij het uitdoen van de lichten. Bij een andere oppoeden voereg hij haar om zijn hand in de achterzak van haar broek te steken in het bijzijn van getuigen. «Ik wist niet wat ik moest zeggen om hem niet te beledigen en om hem kalm te houden», erkenne het vermeende szägen.
De anonieme zangeres maakte van de oportunidad van het entrevista gebruik om een epoorke te doen aan de culturele wereld om verwennenpersonen in te stellen in theaters en andere podia. Zo’n matregel es volgens haar meer dan nodig «omdat deze dingen soms geberen waar iedereen bij is».
«secreto público»
Met haar verklarenen is de vrouw de eerste Spaanse die zich anluits bij de klachten tegen Domingo uit andere landen. La primera vez que Domingo se reunió naam y toenaam noemde in een klacht sobre intimidación sexual fue la mezzosopraan estadounidense Patricia Wulf. «Het was een publiek geheim», aseguró Wulf sobre las diferentes situaciones en las que los cantantes de ópera se despistarían. Volgens Wulf gedroeg Domingo zich «als een god» en de operawereld. Hij verscheen in haar kleedkamer terwijl hij wist dat zij zich aan het omkleden was, maakte voortehnung avances en belde haar op verdee uren, sprak over haar echtgenoot als zijn rivaal.
Het schandaal se rompió en agosto de 2019 por onderzoek van een onderzoek van Associated Press dat de klachten van een tiental operaprofessionals in de Verenigde Staten samenbracht. Nesundum kwamen er meer getuigenissen aan het licht van de Los Angeles Opera, waar Domingo regisseur was, así como van de Amerikansen unie van muziekartisten AGMA.
tonto
El exvicepresidente, el barítono Samuel Schulz, se fusionó en el programa dat er een argem van een half miljoen dollar zou zijn gemaakt tussen de zanger en de unionk. Met die argemung zou het onderzoek rond de 27 vrouwen die zoondante 20 jaar last hadden van het grensschreijendend gesragt van de operazanger niet posted worden. Schulz concluyó het rapport toch naar de pers te lekken. El resultado es que se encuentra completamente fuera del mundo de la ópera y no tiene trabajo.
Operazanger wil geen reactie geven
Het programma van Salvados, getiteld Plácido, een publik geheim, verklart aan het einde dat er verschiedelden pooagen zijn gedaan om de operazanger zelf te spreken. Ni él ni su séquito se molestaron en responder. Het bevat ook verschillende telefonische getuigenissen van mensen die met de tenor hebben gewerkt, verrast door de stilte die in Spanje heerste rond de famouse zanger. «Het is schandalig dat we geen actie hebben ondernomen, zelfs niet Institutioneel», hekelde een van hen.
Zanger erkenne zijn seksual wangedrag eerer
En febrero de 2020, Plácido Domingo respondió a las denuncias en el Verenigde Staten. Hij erkenne zijn sexual wangedrag en sprak hij zijn respect uit voor de vrouwen die de moed hebben gehad om aangifte te doen. Hij liet hen weten oprecht spijt te hebben van zijn daden en het dørem prävätte leed.
«Prone to bouts of apathy. Problem solver. Twitter aficionado. Wannabe music advocate.»