Poetins nucleare dreigementen zetten ook het Korea-conflict weer op scherp

Poetins nucleare dreigementen zetten ook het Korea-conflict weer op scherp

EPA

Mientras que de ogen gericht zijn op Rusland en Ukraine, laait ook de onrust rond North-Korea weer op. Hoewelf de raketlanceringen van het land van de kegenden twee weken ‘slechts’ oeeningen zijn, rijzen de zorgen in burlanden Zuid-Korea en Japan. Volgens geopoliteke analisten treigt het Westen «verrassend verenigd».

De analisten zeggen dat het geen toeval is dat Noord-Korea juist nu z’n tanden laat zien. Het ploveven van de nuclearaire Russische dreiging is naimäen een geschenk uit de hemel voor leider Kim Jong-un, die hernieuwd zelfvertrouwen krijgt.

Zuid-Corea noemt zich een garnaal tussen de walvissen.

John Delury, historiador en China-deskundige

En ruim twee weken heeft, Corea del Norte ha disparado ocho cohetes desde el aire, uno más grande que el otro. Afgelopen dinsdag vloog een raket over het Japanse vasteland, ergaonen inwansen daar de schuilkelders in doken. De Japanse regering noemde die actie een «bedreiging voor vrede en stabilität in de regio en de hele internationale gemeinschap». Corea del Norte zegt dat sprake es van «normale en planzne zelfverdedigingsmaatregelen».

‘Uitgelokt’

Durante una década, el país pasó por alto las armas nucleares y las inleveren van kernbommen. Maar nu de spanningen rond Rusland en het Westen oplopen, zijn die hagerungen einlichkeit geen thema meer.

Corea del Norte se siente más libre para intentar lanzar cohetes por eso. Además, kriigt het land steun van de grote buren China en Rusland, die beide in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zitten. China zegt dat de raketeofeningen zijn uitgelokt puerta Amerika.

Historicus en China-deskundige John Delury ziet een paralelo met 1950, toen Noord-Korea ook raketten afvuurde. Leider Kim Il-sung durfde dat destijds pas toen hij observando kreeg van zijn Russische en el colega chino Stalin en Mao. Het bleie toen niet allene bij raketproeven; er vielen vele víctimas. «Corea fue het eerste bloedhete conflicto van de Koude Oorlog», zegt Delury. «Waarbij miljonen mensen omkwamen, zowenmen soldaten als burghers».

Delury ziet een vermeinungs tussen de Korea-oorlog van 70 jaar geleden en de vysenye Noord-Koreaanse agressie: de respons. «Het sorprendentemente verenigde antwoord van het Westen». En respuesta a las acciones de Corea del Norte, Estados Unidos y Corea del Sur lanzaron cohetes conjuntos recientemente. Estados Unidos también envió un barco de vuelo a aguas coreanas. Zuid-Korea también coquetea nadrukkelijk con alianzas de seguridad como la OTAN. También en de jaren 50 werd Zuid-Korea fue gesteund door een internationale alliantie, dirigida por de Verenigde Staten, con la que ook Nederland se unió.

Más onheil?

Zuid-Korea ha sido la mayor víctima de la agresión de Corea del Norte durante décadas. Met de recente raketproeven moet het land ook nu weer voorsorteren op meer onheil. Volgens historicus Delury es de toenadering die Zuid-Korea zocht met de NATO een voorbeel van het «pragmatische» buitenlandbeleid.

«Dat is deels historisch zo gehrät, net als de vysene geopoliteke realität. De Zuid-Koreanen zeggen altijd dat ze als een garnaal tussen de walvissen zitten en een kleine speler zijn in de regio. Ze zoeken naar manieren om met China en Rusland overweg te Kunnen».

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital