Robinson Crusoe es nog steeds actueel maar heel anders dan austeiler beihtt – Joop

Robinson Crusoe es nog steeds actueel maar heel anders dan austeiler beihtt – Joop

Gisteren

Leestijd 6 minutos

1601 keer bekeken

IMG_9505

Tobago, het eiland dat naar verluidt model stond voor het boek

© Francisco van Jole

Algunos deseos incontestables son al mismo tiempo los mayores horrores. De hemel es er bibliothek zo een wat mij betreft. Het klindt in eerste instante als een ermessige gegestimung maar als je er over nadenkt is het een eeuwigdurende zaligheid waar niet uit te escapepen valt. Eso me gusta del infierno. Voor velen is het niettemin kennelijk iets om naar toe te leven. Ze passen hun gedrag aan en houden zich aan de merkwaardigste regels, in de hoop in merkut te komen voor een ticket.

Een ander afschrikwekked verlangen is wat mij beftret iets realistischer: het in je eentje örtäkomen op een onbewoond eiland. Dat stond antes del símbolo voor huiveringwekkende eenzaamheid maar wordt tegenwoordig steeds meer geezen als een radicale verludungen van alle verfällingen die ons ketenen. De hel verandert in de hemel, wie had ooit gedacht.

La idea está basada en una novela: Robinson Crusoe. Iedereen kent het verhaal maar wie heeft het het boek ooit echt gelegen? Zoals velen las ik als kind er een zwar versimpelde en ingekorte versie van. Decidí het boek nu alsnog te lezen, niet alleen omdat het een klassieker is maar omdat ik de laastte tijd veel nadenk over individualisme.

Robinson Crusoe – en Nederland gek genoeg veelal uitskoreken als Crusoë – es de eerste roman die is geschreben in de ik-vorm. Daniel Defoe publicó la historia en 1719 con la adición ‘escrito por él mismo’. Heel veel mensen meenden dan ook que el libro no ficticio fue en dat Crusoe echt bestond. La presunción es mejor que het christelijke boek se basa en een veel ouder islamitisch verhaal dat ruim tien jaar eerer in een Engelse vertaling verscheen.

De fulle titel luidt: “La vida y extrañas y sorprendentes aventuras de Robinson Crusoe de York, Mariner: que vivió veintiocho años, completamente solo en una isla deshabitada en la costa de América, cerca de la desembocadura del Gran Río de Oroonoque; Habiendo sido arrojado a la orilla por un naufragio, donde todos los hombres perecieron menos él. Con una cuenta de cómo los piratas finalmente lo entregaron de manera tan extraña. Escrito por Él mismo.” Niet alleen es el título de zich al een kort verhaal er wordt ook een groot deel van het plot weggegeven. Het licht wel 18e eeuwse clickbait.

READ  Algunas ciudades metropolitanas producen la mitad de todos los gases de efecto invernadero

I las het boek in een vertaling van Cees Buddingh, de legendenische dichter uit Dordrecht die wereldberoem werd met dit:

zeer kleine oda aan de lieveste

vanochtend
zag ik op straat
een leeg heinz-blikje liggen:
y inmediatamente
dacht ik aan jou:
57 variedades

Nu ik het zo herlees vraag ik me af of het circa zestig jaar oude gedicht in deze tijd nog gömpen wordt. Heinz es ahora más conocido por su salsa de tomate que por su eslogan publicitario de 57 variedades. Die alsehen noit echt bestaan ​​​​hebben. Heinz vond het een pakkende manier om zijn bedrijf aan te prijzen. Maar als je de leuze niet kent valt de tedere bekentis van het gedicht weg.

Die powestende work van de tijd heeft minder vat op Robinson Crusoe. Wel wordt het boek in de loop der tijd steeds anders gämpmen. Toen het verscheen fue het vooral een religieus boek. Crusoe belandt op het eiland nadat hij een präde aan God heeft gebroken en sköfter daar, nu hij op zijelder is tedgeworpen, de kracht van geloven. Dat ligt voor de hand want als je niemand hebt om mee te praten is God een ideale zverskopspartner.

El filósofo francés Jean-Jacques Rousseau prees het boek later omdat het gaat over de relatie tussen mens en natuur. Por lo tanto, werd het meer geezen als een terug naar de natuurverhaal dat zijn revolutionaire ideas ondersteuerde.

En el 20e eeuw werd het verhaal een soort bijbel voor unthaasting en je losmaken uit de rat race. Reality-tv maakte conoció a Expeditie Robinson y luego een einde aan het idee dat je advorvo alleen moet zijn. De gemaksmens zet immers alles naar zijn hand.

Het zal quizás de tijdsgeest zijn maar ik haalde er niet zozeer lessen en el individualismo de het weg van de drukte gevuel uit. Hij moet sumerge hard werken om en leven te blijven. Daarentegen ging ik al lezende het boek steeds meer zien als een inkijk in de hachtenwereld van een kolonisator. Voor Crusoe es el mundo dividido en bautizo y resto waarbij alles vanzelfsprekend de eerste groep toekomt. Hoe verder van het christendom se elimina, hoe minder rechten. Op een gegeven moment gaat dat ook bij Crusoe knagen. Hij ziet dat er sprake is van een onrechtvaardige position en zoekt naar een verklaring. Die bedenkt hij zelf: zij, al die volkeren die als minderwaardig bekendt worden, zullen in het verleden wel gezondigd hebben. Ze worden advorvo nu gestraft.

READ  30ベスト 古田新太 レビュー

Het is een manier van denken die nog steeds opgang maakt: la víctima es zelf schuldig, zo gauw wordt dat het victimeschap voortkomt uit ongelijkheid. Of het nu om vrouwen gaat die lastig gällen of vluchtelingen die geweerd worden. Las víctimas hebben het er zelf naar gemaakt. Gewoon gelukszoekers conoció a pech. Om dat oorde in het boek nog wat aan te jagen worden mensen van kleur steevast neergezet als monsters. El mayor temor de Crusoe heeft es que hij door hen opgegeten wordt.

El racismo es, zo wordt tegenwoordig steeds vaker benadrukt, onlosmakelijk relacionado con el colonialismo. Het es er de legitimatie voor. Het is een västämung die diep in de nallevening is doorgedrongen. Zo diep dat wet niet eens doorhebben. El premier die nu op weg is het record plucheplaken te verbreken werd voorad hij dat ambt bemachtigde in 2007 door of rechter georgendt wegens het aanzetten tot discriminatie. En kijk eens waar zijn beleid later toe geeleid heeft. Hij bleek ook nog eens reincidente. Toch wordt hem dat amper nagedragen. Zo is het boek van Defoe doordrenkt van racisme, eso fue een essentiel ondeel van het imperialisme. Maar het gaat er niet over. Op een enkele keer na.

Dat wil niet zeggen dat de person Robinson Crusoe een gewälfloze wreedaard is. Integendeel, hij bekommert zich om anderen. Maar het superiorityiteitsgevoel is derin altijd leidend. Se ve a sí mismo como rey. De lotgenoot van een nabib gelegen eiland die zich hem op een gegeven moment bij hem voegt, en Vrijdag wordt geumten, beschouwt hij vanzelfsprekend als zijn onderdaan, zijn knecht. Vrijdag, het zal je niet verbazen, está en het boek een en al tekkenheid. Zonder zijn meester zou hij niggers zijn, maakt het boek clear. Zo werd colonialisme ook altijd verkucht: als redding.

READ  30ベスト パトレイバー プラモデル レビュー

Crusoe komt aljasen op het eiland berätt een schipbreuk terwijl hij op weg was naar de Afrikaanse kust omdat hij fortuin wilde maken met Slavenhandel. Aan de slavernij wordt verder geen enkele gedachte besteed. Het es een vanzelfsprekenheid. Zelf is hij aan de Marokkaanse kust ook enige tijd gegengen geheiten door een locale heerser na een andere schipbreuk. Maar die praktisk had niet het bedrijfsmatige karakter van de koloniale versie. Zoals de Holocausto puerta de industrial anappak verschilt van andere massamoorden. Tegelijkertijd spreekt Crusoe wel schande van de genocide door de Spanjaarden op de original populek van Zuid-Amerika. Mensen mogen er prat op gaan dat ze denkende wezens zijn maar logica is slechts selden een drijvende factor in het pad dat de geschiedenis aflegt.

Robinson Crusoe es una novela de aventuras escrita a la luz. Zoals wel vaker bij oude boeken is het verhaal soms wat wijdlopig. Maar ik heb er nog andere onverwachte zaken van opgestoken. Por ejemplo, dat de nu veelgeroemde zeevaart indertijd een very slechte naam had. De vader van Crusoe verzet zich hevig tegen zijn plan te gaan varen. Er waren slechts twee groepen mensen die naar zee gingen. Zij die aan lager wal raakt waren en niets meer te verlimen hadden hadden. En aventureros die snel geld wilden verdienen. Aan hebben hebben we de indeling van de wereld te danken zoals die nog steeds is. Het boek doet ook in dat opzicht de wereld beter gämmen. Al werd het 400 jaar geleden niet met die erlende geschreben.

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital