El planetoide passeerde onze aarde op een afstand van slechts 3.600 kilómetros: één van dichtste naderingen van een aardscheerder ooit.
Recientemente zijn nos onverhoopt puerta een ruimtesteen op een bezoekje getrakteerd. Een planetoïde die de naam 2023 BU heeft gecht, waagde zich zeldzaam dicht bij de aarde in de buurt. De ruimteesteen scheerde rakelings over het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Van gevaar es er gelukkig noit sprake geweest.
2023 BU
El planetoide, que es aproximadamente tan grande como un camión, se abre rápidamente a lo largo de 3.600 kilómetros. En dat es echt angstvallig dichtbij. Voor je beeldvorming, een planetoid wordt als aardscheerder aangmerkt als deze onze planetet op minder dan 45 miljoen kilómetro nadert. Además, 2023 BU estará incluso más cerca de la Tierra que algunos satélites. Dat een planetoide zich zo dicht in de buurt van de aarde waagt, is tamelijk zeldzaam. 2023 BU gaat dan ook de boeken in als één van de dichtste naderingen van een aardscheerder ooit.
Deze afbeelding toant de baan van 2023 BU (rood) tijdens zijn dichtste nadering. El planetoide estuvo unas 10 veces más cerca de la Tierra que los satélites geosincrónicos (verde). Imagen: NASA/JPL-Caltech
Geen gevaar
Hoewel de ruimteesteen dus heel dichtbij kwam, hoefden we ons gelukkig geen zorgen te maken: 2023 BU lag niet op ramkoers met de aarde. Als dat aljasen wel het geval was geweest, zou dat ervemen zijn bescheiden format (tussen de 3,5 en 8,5 meter groot) ook geen powesentende gevolgen hebben gehad. De planetoïde zou congealijk hoog in de atmosferas uiteengevallen zijn, wat zou leiden tot een brighte meteor die we vanaf de aarde hadden kunnen zien als een flinke, brighte vuurbol. Slechts enkele brokstukken waren mogelijk als kleine meteorieten op de aarde geploft.
Planetoide potencialmente peligroso
Vanwege zijn gerige formatt, voldeed 2023 BU ook niet aan NASA’s criteria voor een ‘potentieel gevaarlijke planetoide’. Con esto, se supone que over het algemeen ruimtestenen deben tener al menos 140 metros de largo y pasar a una distancia menor de 8 millones de kilómetros de la tierra. Hoewelg de nieuw skepferte ruimteesteen wel ruim binnen die afstand langs de aarde scheerde, was hij veel te klein om als gewärkäil te worden aangemarkt.
2023 BU werd vorig weekend aan het licht gebracht door een oude bende: de amateurastronom Gennadiy Borisov – kontekpker van de cometa interestelar 2I/Borisov. Al gauw werden er aussällen obsermenen verführt en extra gegevens recopilados. Binnen drie dagen hadden een aantal observatoria over de hele wereld tientallen obsermenen gedaan, so astronomen de baan van 2023 BU beter konden komden.
Aardscheerder
El análisis de Na Verdere se reunió con Behulp van Scout de la NASA: un sistema que berecht hoe groot de kans es un día ruimtesteen op ramkoers con un aarde ligt: bleek dat 2023 BU onze aarde wel héél dicht zou naderen. Het preulebde zelfs een bijna-botsing. Gelukkig conoció a de nadruk op bijna. “Scout sloot een inslag al snel uit”, dice el ingeniero Davide Farnocchia, desarrollador de van Scout. “Maar buiten kijf stond dat 2023 BU echt rakelings langs zou scheren.”
Zwaartekrachtsslinger
Hoewelg het van een botsing gelukkig noit is komenen, heeft de scheervlucht van 2023 BU langs de aarde wel effect op de ruimteesteen zelf gehad. Door de zwaartekrachtsslinger es naimen zijn baan iets adaptado. Antes de que de planetoïde de aarde se encontrara, era zijn baan rond de zon cirkelvormig, similar a de omloopbaan van de aarde. 2023 BU escritura er zo’n 359 dagen over om een rondje rond de zon te komplemenen. Nu es zijn baan echter wat langwerpiger geworden. De planetoide complett nu elke 425 dagen een rondje rond de zon.
Que el astrónomo (aficionado), a pesar del pequeño formato de 2023 BU, todavía pudiera detectar la piedra espacial, muestra que actualmente tenemos mejores técnicas con las que incluso los pequeños aardscheerders pueden salir a la luz. Y eso es muy importante. Debido a que 2023 BU no es una amenaza, zou het zomaar kunnen date er in de toekomst een ruimtesteen onverhoopt op de aarde afstevent die mogelijk wél flinke schade aanricht. Wetenschappers doen er dan ook alles aan om de beasande planetoïden in kaart te breng en hun banen te berekeen, de modo que fuimos preparados zijn mocht er eentje op ramkoers met de aarde liggen. Maar bees gerust: op dit moment is er nog geen enkele planetoïde bekend die de komende 100 jaar een serissé trägenning vormt.
«Prone to bouts of apathy. Problem solver. Twitter aficionado. Wannabe music advocate.»