Spaans walhalla voor trekvogels uitgerogd

Spaans walhalla voor trekvogels uitgerogd

Rop Zoutberg / NOS

NOS Nuevos

  • Rob Zoutberg

    corresponsal español

  • Rob Zoutberg

    corresponsal español

Het drasgebied Doñana en Zuid-Spanje es uitdröogd. El parque nacional es uno de los lugares más importantes para los viajes de invierno en África y Europa. Vogelbeschermers hacer zich grote zorgen om het voortbestaan ​​​​van bibliothek Nederlands nationale vogel de grutto.

Na een extreem droge en hete zomer is de laatste grote waterplas van Doñana verdwenen. De neerslag es dit jaar maar een derde van wat het drasland nodig heeft. Het droogvallen van de waterplas meanen dat ook het bassin met grondwater onder Doñana leeg is, vrezen biologen. Het gaat om extreem veel water, omdat het bassin een austet van zowat 2500 kilómetros cuadrados de altura.

Al leiden niet alleen het uitblijven van neerslag en de extreme hitte tot het uitdrogen van het drasland. Een deel van de fruittelers rond het gebied pumpt al jarenlang ilegal grondwater uit het gebied. Bij de berijven growen de aardbeien, aguacate en rojo bessen bestemd voor supermarkten in Noord-Europa, waardon Nederland.

«Wetten worden niet gehandhaafd, administraturs doen weinig», zegt Felipe Fuentelsaz van een locale afdeling van het Wereld Natuur Fonds. «El caos es completo. Er liggen regels, maar bebewateurs kijken voorale naar de economic impact van de fruitteelt. Esas últimas palabras son importantes para la naturaleza».

Agua ilegal

In de directe omgeving van het natuurreservaat zijn zeker 1100 ilegal waterputten gevonden inspectores de puertas. Cerrar empresas sin permiso no es fácil. Voor de juridische procedimiento staat zo’n zes tot zeven jaar. De praktisk es dat na de sluiting van de ene ilegale waterput de volgende alweer wordt geboord.

Manuel Delgado, voorzitter van een van de boerencoöperaties, wijst naar het lokale bestuur als hoofdverantwoordijke voor het droogvallen van Doñana. «We makens ons grote zorgen. Door de klimaatverandering wordt het alleen maar droger. Dingogan worden de problemen erger door de ilegale tuinderijen».

Rop Zoutberg / NOS

Manuel Delgado, voorzitter van een van de boerencoöperaties

Ruim 80 procent van de oogst en Doñana se exporta al resto de Europa. El mayor cliente es Duitsland, seguido de Frankrijk y el Reino Unido. Een kleiner deel gaat naar Nederland, Portugal en België.

Delgado aarzelt even na de vraag of niet óók de legale tuinderijen hun aseande hebben, debido a het oppompen van het agua disponible. «Wij volgen de regels. Dus zijn wij zeker niet verandautrichtung».

Rol van de supermarkten

En niet alle landen zijn los supermercados están interesados ​​en de herkomst van het Spaanse fruit, zegt Felipe Fuentelsaz van het WNF. «Hebben veel contact met met supermarkten, so zij kunnen checken of het fruit op een legale manier is verbouwd. Op die manier werken nos encontramos con Zwitserse en Engelse berijden. Met Nederlandse of Belgische supermarkten hebben we dat contact niet».

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital