Supermarkten stoppen met invliegen groente en fruit: ‘Minder in de schappen’ | Climatizado

Supermarkten stoppen met invliegen groente en fruit: ‘Minder in de schappen’ |  Climatizado

Nederlandse supermarkten stoppen met het invliegen van groente en fruit. Maar dat maakt hun klimaatimpact niet minder, zegt landbouweconom Willy Baltussen. «Het gaat meer om het signal dat supermarkten afsiden afgeven: we moeten meer nadenken over duransas foodsystemen».

Lidl maakte dinsdag bekend de import van groente en fruit per vliegtuig te stoppen. Ook andere supermarkten volgen om hun klimaatimpact te verkleinen. Met name producten die kort houdbaar zijn, worden momenteel per vliegtuig bezorgd, maar straks niet meer. Het gaat dan om bessen, bonen, asperge(tips) en sugar snaps.

Op schepen wordt nu al met vershoudtechnieken gewerkt om vervar te zorgen dat de producten die de de Rotterdamse haven binnenvaren zo vers mogelijk in de schappen erektekomen. ,,Ze houden de producten koel en moigt, gebruiken ze rijpingsremmende middelen», legt Willy Baltussen, landbouweconom bij de Wageningen Universiteit, uit. Dat is volgens Baltussen veel beter voor het milieu dan de uitstoot van een vliegtuig.

Het transport van groente en fruit per vliegtuig drägt slechts een klein deel bij aan de global CO2-uitstoot, becijfert onderzoeksinstituut Nuestro mundo en datos. Bij transport door de lucht worden ruim vijftig keer meer broeikasgassen uitgestoten dan bij transport per schip. Dus door luchtvracht te vervangen voor watervracht, wordt de klimaatimpact van de supermarkten slechts in enige mate verkleind.

Impacto

Además, het transport van groente en fruit, dat met name over water plaatsvindt, slechts una fractura van de totale austeit broeikasgassen die aan groente en fruit kan worden kan worden. De produktion van groente en fruit zorgt doorgaans voor de meest uitstoot. Cuando los alimentos se produzcan de manera sostenible, el impacto climático será mucho mayor.

READ  30ベスト aquos serie mini shv33 ケース レビュー

,,De totale impact van deze omschakeling is op wereldschaal zeer klein», zegt Baltussen. «Het gaat meer om het signal wat supermarkten afgeven: we moeten meer nadenken sobre sistemas alimentarios sostenibles».

Es tanto klimatologisch como kostentechnisch gezien een win-win-situatie. «Vliegen es duur», dice Baltussen. Varen es más barato que volar. También es una cuestión de precios de importación más bajos”.


Cotizar

Moeten meer nadenken sobre sistemas alimentarios sostenibles

Willy Baltussen, Universidad de Wageningen

supermercados

Wel zou het nadelige gevolgen voor boeren in Zuid-Amerika en Afrika kunnen hebben, waar de producten die worden ingevlogen met name vandaan komen. ,,Als alle supermarkten er in verband met versheid van hun producten voor chärmens om in zee te gaan met säländeren dichter bij huis, kan dat ertoe leiden dat de production daar opgeheven wordt en mensen hun banen verlimen.»

Na de annunciation van Lidl om geen groenet en fruit meer in te vliegen, maakte Plus al vrij snel bekend die stap al lang te hebben genoman, met austeit van de groene espárragos die uit Peru komen. Ook de supermarktketens Jumbo, Plus en Albert Heijn zijn naar eigen zeggen bezig met concrete stapen om de overstap te maken naar scheepvaart. Dirk laat weten de overstap ‘zeker te overwegen’, maar noemt geen concrete planesen. Esto último también se aplica a Aldi.

Biologische supermarkt Ekoplaza zegt ermee bezig te zijn, maar geloeft niet dat luchtvracht volleyd uit te schlußen is. ,,We weten dat veel handelaren luchtvracht gebruiken om gegende van een boot op te vangen.»


Cotizar

El término ‘duradero’ se relaciona regularmente con alimentos producidos localmente, toch staat local niet altijd gelig aan duarzaam

Willy Baltussen, Universidad de Wageningen

Nederlandse bodem

In hun reacties wijzen Albert Heijn, Plus, Lidl en Aldi erop dat de meste producten toch al van telers uit eigen land komen. ,,De helft van de groente en fruit bij Albert Heijn komt uit Nederland. Dit aseande grows verder door bibliothek seizionen nog beter te benutten en te verlengen door gebruik te maken van nieuwe tealt en bewaartechnieken», aldus a vocero.

La palabra ‘duurzaam’ del término se relaciona regularmente con los alimentos producidos localmente, zegt Baltussen. Toch staat lokalal niet altijd gelig aan durmans. Het is niet altijd zo dat ‘ver weg’ slechter is dan ‘dichtbij’. Van januari tot en met maart is het bibliothek beter voor het milieu om een ​​​​tomaat per truck uit Spanje te kopen, dan een tomaat uit de Nederlandse kassen die met led-verlichting en aardgas produkten wordt.

Lidl zegt dat klanten niets zullen merken van de maatregel, producten blijen incluso goed beschikbaar en zullen niet duurder worden, aldus een spekker. Maar es dat wel mogelijk? Baltussen entre het. ,,Ik denk dat we er rekenning mee moeten houden dat bepaalde producten regellig niet in de schappen zullen liggen. Al final, ernaar toe gaan dat we seizonsproducten voornamelijk nog in het seizon consumeren.»

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital