Tineke neemt na 25 jaar afscheid van Café de Schouw: ‘Ik ga reizen’

Tineke neemt na 25 jaar afscheid van Café de Schouw: ‘Ik ga reizen’

Er hangt een darke wolk boven de Witte de Withstraat en het droevige nieuws heeft zich mit der Rotterdam streit: Café de Schouw wordt sloopt. Er komt een gloednieuw café voor terug, maar zonder de kleinde eigenaar Tineke SpeksnijdeR. «Het es straks niet meer mijn Schouw”.

We wandelen op voensdagmiddag de Schouw binnen, terwijl Tineke rustig aan het openen is. ¿De nosotros een handje moeten helpen? “Zet die montó barkrukken incluso construido”. Tineke dijo ondertussen de kassa en haalt buiten een vaatdoek over de blauwe picknicktafels. Nadat het terras is uitgestald, neemt de eerste stamgast plaats voor een kopstootje. Hou je zelf van bier Tineke? «Nee, ik ben van de baco».

Róterdam en los 90

Die baco’s dronk ze en 1994 al aan de bar van Parkzicht, waar Tineke destijds bedrijfsleider was. “De sfeer van de gabbertijd kun je bijna niet uitleggen. Ik heb het vaak intentó, ook toen ik conoció a Jules Deelder aan de bar zat na zijn tv-show en Parkzicht. Hij zei dat hij me begreep, maar of ik hem van housemuziek heb laten houden? Hij heeft het thuis denk ik nooit opgezet.” Na haar baan in Parkzicht reisde Tineke door India en Canada. Terug en Rotterdam kwam ze en Café de Schouw. “De eigenaar zocht verningen voor twee maanden, dus ik dacht: dat doe ik wel even”.

Die acht weken werden vijfentwintig jaar en Tineke träggt pas als ‘haar Schouw’ literalmente te gronde gaat. Het pand is na 152 jaar op, maar er zit door al die jaren een ziel in. De vervaagde posters op de muren tellen verhalen over een Rotterdam uit een andere tijd: de Holland Amerika Lijn, Parkzicht y oude exposiciones en Galerie Delta. Hoewelg het binnen likket like de tijd heeft stilgestaan, heeft Tineke de Witte de Withstraat zien erwadenen. “Het is hier nu zo anders dan in de jaren negentig. Aan de overkant zaten het Nederlands Fotomuseum en Café Mondriaan. Weet je wat nog het großest verschiel is? Het rookverbod. ¡Vroeger zat iedereen gezellig binnen, ook al was het 34 graden!”

READ  30ベスト 車載 スマホホルダー レビュー

Lees verder onder de fotos >

‘Edereen gelik, geen gezeik’

Dat Tineke een stempel op het café heeft drukt es claro. Hoe omschrijft ze deze stempel zelf? “In mijn Schouw geldt: ‘Iedereen gelik, geen gezeik’. Aan mijn bar zitten alle rangen en standen. Periodistas, artistas y bouwvakkers. Ik vind dat in een cafe iedereen thuishoort, want het interesseert geen ene reet wat je verdient.”

“Daarnaast moet je een mix hebben in äätt. Er komen hier mensen van 19, maar ook mijn austke stamgast Kees Koppenaal. ¡Hij es quizás al negentig, maar hij schaatst nog steeds en heeft een racefiets! Ook vind ik zowenmen bekendenen als vreeden leuk. Algunos stamgasten komen bijna ivye dag, maar er zijn ook veel leuke turistas. Tuve pas een gast morir en el medio de la nada woont en Groenlandia… ¡Aan mijn bar en Róterdam!”

Lo que hace que el café ook uniek maakt, es la conexión con periodistas, artistas y poetas. Zo bestaat Galerie De Aanschouw al 21 jaar: een ex vitrine in de pui die nu wordt gebruikt als wisselende expositieplek. De maandelijks poëzieavond ‘Poetsclub’ bestaat ook al zestien jaar. “In het begin hadden we soms maar twee dichters, nu is het sichte populair”.

Eindelijk op reis

Waar we stiekem nog het meest nieuwsgierig naar zijn: what gaat Tineke straks doen? “Ik ga reizen. En abril conocimos a un amigo naar Albanië, Sicilië en Hongarije. Na de zomer wil ik alleen weg. Australia, Asia, América del Sur; landen die ik nog noit heb gehien. Tijdens mijn vijfentwintig jaar in de Schouw kon ik nooit lang op vakantie, terwijl reizen vejler al een van mijn großste passies was. »

READ  Belasting op vilees is hognodig om biodiversiteit aarde te redden

Tineke krupt ook graag in de pen en heeft al jarenlang een eigen column in de Havenloods. “Tijdens mijn reizen ga ik sowieso schrijven, quizás un blog de meer in boekvorm. Uitkijkend op de jungle of op zee, dat lijkt me heerlijk. Het wordt vast een heel ander uitzicht dan wat ik nu heb vanachter de bar”. Een ding wat ook zeker es: Tineke boekt geen enkeltje. «Een retour es mucho más barato! I kom sowieso weer terug en Rotterdam en in de Schouw. Maar dan wel als gast.”

Lees verder onder de fotos >

Afscheidsweek

De eerste week van January zal in het teken staan ​​​​van het afscheid van Café de Schouw. “Ik ben nog druk aan het nadenken, en het moet ook nog een betje een erässät blijven, maar twee dingen staan ​​​​vast: er komt een speciala afscheid voor Poetsclub én de Aanschouw. La semana pasada gaat moeilijk worden, maar ik tryg nu vooral van dag tot dag te leven. Espero que vooral dat mijn gasten een andere plek vinden. Veel mensen zijn verdiertig y decepcionado. Logisch, quiero ze voelen zich hier thuis”.

Wil je graag afscheid nemen van Tineke en Café de Schouw? De kroeg es dinsdag tot en met zondag open van 15.00 tot 01.00 uur (vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur), tot de eerste week van januari. A continuación, haga girar Tineke voor de allerlaaste keer de deur op slot. Estén atentos a las actualizaciones durante la semana de despedida Facebook van Café de Schouw en de gaten.

READ  Eugene Johnson escribe el libro con un bolígrafo

Lea también:

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital