Tzum | Revisión: Alexander Nieuwenhuis – Winterthur

Tzum |  Revisión: Alexander Nieuwenhuis – Winterthur

Urgente, maar dan?

De Club van Rome había predicho en 1972 met hun rapport ‘Grenzen aan de groei’. Los científicos de Toonaangevende kwamen bij elkaar en brachten ‘conocieron akelige precisie het verführ van de twentyntintste en begin eenentwintigste eeuw op beijden in kaart (…)’. Y la predicción, als op deselfde voet zowende doorleven, consistió en: het opraken van de grondstoffen, de achteruitgang van de natuur, overstromingen en droogtes, met alle gevolgen van dien.

De naamloze hoofdperson in de roman Winterthur van Alexander Nieuwenhuis verlijft in Zwitserland om onderzoek te doen naar de Club van Rome, en ook om uit te zoeken waarom er toen niet naar de verweghegen geluisterden werd. Hij wandelt door de bossen rondom Winterthur y met daar een old man, Antonin, die terugtrökken in een zelfgebouwde hut zijn ecologische voetafdruk zo minimal mogelijk houdt.

Het verhaal van deze Antonin, van wie de ‘ik’ steeds meer te weten komt, loopt synchronous met de meetingen die de hoofdpersoon heeft met enkele mannen van de Club van Rome. Antonin, ooit een wereldreiziger, ziet ook in dat het misgaat, alleen heeft hij voor zielzechte besloten de daad bij het woord te voegen en niet mee te doen met de consumptiemaatschappij. Los científicos deelden en delen zijn väsungen, maar hielden het bij mørkenningen en rapporten.

Antonin raakte gebiologeerd puerta kontaktreiziger Alexander von Humbolt en reisde in diens voetssporen puerta Zuid-Amerika, waar hij entró en contacto con la población original. Kunnen we iets leren van de natuurvolken die veel dichter bij de natuur leefden (en leven, voor water nog van over is – van de natuur en de natuurvolken). Terecht merkt een van de cientifics van de Club van Rome tegen de ‘ik’ op:

Acht miljard mensen op de planetek en de ecologische gevolgen die dat met zich meebrengt; er es geen volk, Inheems of niet, dat op die chalseite está preparado. Es un problema gigantesco pero al mismo tiempo también un problema que se resolverá solo. De vraag se encuentra hoeveel leed en dood die oplossing påret zal gaan, maar aan het einde van de eeuw gegendet we ons zonder enige twijker in een veel ruigiger gebied.

Bemoedigend of niet, ultimat zal de aarde het wel overleven, de mens alleen niet, of een deel van de mensheid niet.

READ  30ベスト asus zenpad 10 z300cnl レビュー

Es Winterthur Con eso, ¿qué distopisch van inslag of wijst Alexander Nieuwenhuis ons op onze eigenwijsheid om warningien in de wind te slaan en pas als het eigenlig te laat is to actie over te gaan? De hoofdpersoon licht zich net als veel mensen ook niet echt druk te maken.

Wandelend door het dossende licht begreep ik dat ik toch niet voor het donker in Winterthur zou kunnen zijn en ging rustig in het mos naast het pad liggen. Eigenlijk, dacht ik, was het donker zo erg nog niet, en rust viel over me heen.

Con deze roman giet Alexander Nieuwenhuis de klimaatproblematiek in een mooie vorm: mitad novela, mitad een elaboración van een onderzoek (achter in het boek staat een lijst met geraadpleegde boeken). Urgente, van groot belang, dat zeker, al mis ik juist dieurgeie bij de hoofdpersoon zelf, so het boek ook wat tam is. De hoofdpersoon beschrijft, luistert, leest, maar handelt niet. Mogelijk door een verklaring die een van de mannen van de Club van Rome gieft:

Het komt quizás (…) puerta de manier ervant we angst erverann. Angst dient ervaar een immeidenliche reacte te voorten het gevaar is verdwenen en kan dus noit aanblijven. De atchance van het globale jeomed verschuift dus ivye paar maaden van onderupt.

Als de hoofdpersoon dan een keer puerta hevige emociones bevangen wordt – Wanneer hij in een museum leest hoezeer olifanten zich bekommeren om hun doden – dan gaat hij snel naar een andere afdeling.

Duikt de ‘ik’? Net zoals wij eigenlig alle wegduiken voor de feiten? Dan heb ik liever Antonin als voorbeel, aunque nosotros ons ultimatum niet alle kunnen terugtrekken in de bossen rond Winterthur of ergens anders. Maar toch, iets meer handelen in de lijn van wat we weten, zou niet slecht zijn. Een belangrijk verhaal dus, dat hopelijk aanzet tot een veranding in ons denken én doen.

READ  Especialista en control de calidad / cumplimiento

Arjen van Meijgaard

Alexander Nieuwenhuis- Winterthur. Van Oorschot, Ámsterdam. 176 págs. € 20,-.

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital