voor notaris Jan de Vicq (1687-1752) fue geen straat te ver

voor notaris Jan de Vicq (1687-1752) fue geen straat te ver

De Amsterdamse notariële akten bieden een fascinerend kijkje in het diegellich leven van arm en rijk. Maar leren ze ons ook iets over de notarispraktijken? Voor Todos los Amsterdamse Aktenhet jaarboek van genootschap Amstelodamum, gingen Myrthe Bleeker y Micaela Cabrita da Palma de handel en wandel na van eighttiende-euewse notaris Jan de Vicq.

Myrthe Bleeker y Micaela Cabrita da Palma

Vroeger ging je voor elk wissewasje naar de notaris. De Amsterdamse notariële akten blijken dåråm een ​​​​svæðurning rijke en diversity goudmijn voor historici. De documenten, van bevrachtingscontracten tot getuigenverslagen van overspel, bieden zeldzaam intieme inkijkjes in de pronkkamers aan de Herengracht tot diep in de sloppen van Vlooienburg.

Maar hoe zat het met de notarissen zelf? Neem Jan de Vicq jr. (1687-1752). Waar werkte hij en hoe zaj zijn klantenkring er eigenlig uit?

De overgrootvader van notaris Jan de Vicq jr. fue een uit Hamburg gegende diamantsnijder en diens zoon en kleinzoon waren respectivamente zilver- en goudsmid. Maar de jonge Jan comenzó en 1713 een notarispraktijk. Na een academische studie rechten in Leiden mocht hij ook het beroep van advocaat verruchenten. En 1722 se casó en Hoorn con Anna Nacken de uit Oost-Indië gegende en vermogende. Het huwelijk bleie kinderloos. Hun erfgenamen waren zijn broer Pieter en de kinderen van zijn zus Catharina.

El detalle de la navegación es que el testamento opgestelde de Fredrik Klinkhamer es geschreben in het handschrift van De Vicq: hij heeft dus zijn eigen wilsbeschikking estallud. Uit dit testament van 14 juni 1752 parece que tanto Jan como Anna eran ‘ziekelijk en zwak van lichamen’. Más tarde, Niet veel superó a Jan en werd hij op el 1 de julio de 1752, grabado en de Nieuwezijds Kapel aan het Rokin.

READ  Sintaxis SAP amplía la oferta de AWS al adquirir un enlace

Drie dienstboden

Bij de start van zijn carerien hield hij waarschijn kantoor bij zijn ouderlijk huis op de Oudezijds Voorburgwal. Na zijn huwelijk betrok hij een huis anexo kantoor op het Rokin. Daar heeft De Vicq bijna dertig jaar gewerkt. Pas en septiembre de 1751 está en zijn protocol te zien dat een akte is passseerd op de Keizersgracht. Dit terwijl hij al en 1746 een huis aan deze gracht had gekocht. Mogelijkerwijs tenía De Vicq het huis verhuurd, de woonde en werkte hij op twee verschillende locatie.

En boedelinventaris, estastalud na het overlijden van zijn vrouw Anna, zijn zowemen het huis aan het Rokin als dat op de Keizersgracht opgegeven. De verhuizingen leten goed zien hoe De Vicq carrière maakte en dørem his kantoor kon verplaatsen naar nieuwere en meer vooraanstaande locaties in de stad. Deze opwaartse sociale mobiliteit ook uit de Personeele Quotisatie, een belastingheffing uit 1742, waarten staat dat De Vicq 3000 gulden per jaar verdiende – 600 gulden boven het meerdewe notarisinkomen van die tijd.

En datzelfde belastingregister wordt ook voort dat in het huishouden van De Vicq drie dienstboden werkten, terwijl zijn collega-notarissen er mostestal een of hooguit twee hadden. Financieel ging het De Vicq dus voor de wind. Toch es het total van 8597 akten tamelijk gering voor een bijna veertigjarige carrera como notario. Het toant aan dat De Vicq ook actief también fue defendido.

Klanten van alle kanten

De Vicq también estaba dispuesto en touw als notaris. Uit onderzoek naar alle door De Vicq opgestelde testamenten voor dat hij voornamelijke op doordeweekse dagen werkzaam was, al kwam een ​​​​drukke zaterdag ook zeker voor. Dit is ook terug te zien in zijn dagindeling, waarbij de meeste testamenten vooralen in de late öderten of aan het eind van de middag afgehandeld werden.

De werkdag hield echter niet op om vijf uur. In sommige gällen moest in alle hast, ongeacht het vexinte, een testament estallad worden omdat de testateur mogelijk snel het loodje zou leggen. De Vicq hield dus niet alleen kantoor aan huis, maar bewoog zich door Amsterdam om bij de klanten thuis zijn diensten te leveren. Hiervoor bezat hij gegengelijk geen rijtuig, as deze dese kleinket in zijn boedelinventaris.

Zelfs van buiten de stad wisten klittenen de weg naar zijn kantoor te vinden. Zoals een schipper uit het Zuid-Hollandse Langeraar die verschiedelden keren in Amsterdam zijn testament liet opmaken. Of de planter uit Berbice, een Nederlandse kolonie aan de noordkust van Zuid-Amerika, die tijdens zijn verlijf in Amsterdam zijn testament opstellde.

Het aantal kilometros dat De Vicq moest afleggen om bij zijn klanten te komen, en andersom, laat austere zien clear dat hij verschiedelden volkslingslagen van dienst was. Soms volstond een korte wandeltocht naar de grachtengordel, en in andere gälenen kwamen klanten vanaf Oostenburg zijn kant op. De beroepen die de ze berechtden, varierden ook enorm: van bierdrager tot baljuw, en van pruikenmaker tot predikant. Además, parece que el número de gezette kruisjes als handtekening en 2033 akten dat een deel van de klanten niet kon schrijven. Het feit dat veel handtekeningen geschreven waren in het Hebreeuws, of de voortning ‘van de Hoogduitsche Joodse Natie’ kriann, tont ook dat De Vicq joodse klanten van dienst was.

Uit de akten van Jan de Vicq valt op te maken dat hij uit virtualmente cada Amsterdamse wijk klanten ontving. Hij zocht de klanten echter ook zelf op, ongeacht de afstand, zoals de testamenten leten zien. Voor notaris Jan de Vicq estaba geen straat te ver.

Infierno de Maarten (ed.) – Todos los Amsterdamse Akten. Ruzie, rouw en roddels bij de notaris 1578-1915Amstelodamum, 27,50€, 208 blz.

Ten miljoen gescande páginas

En het Stadsarchief Amsterdam ligt het kilometraje archief van de Amsterdamse Notarissen 1578-1915. Diep verstopt in de tientuijzenden dikke boeken en bundels zich vele miljonenen akten met derin en gran parte sin consultar detalles sobre Amsterdammers en hun internationale netwerken. Gracias al inzet van ruim 1200 voluntarios zijn er sinds 2016 bijna tien miljoen pagina’s gescand, con el cual een schat aan informatie beschikbaar is komen.

Alle Amsterdamse Akten. Ruzie, rouw en roddels bij de notaris, 1578-1915 is het eerste boek over de onderzoeksresultant. Het overgrote deel van de twintig auteurs werkte mee aan het project als vrijwilliger, stagiair of medemerker van het Stadsarchief.

Leer más op alleamsterdamseakten.nl

Estaremos encantados de escuchar lo que piensas

Deje una respuesta

INFOPAYSANDU.COMは、サイトに手段を提供するように設計されたアフィリエイト広告プログラムであるAMAZONSERVICESLLCのアソシエイトプログラムに参加しています。 AMAZON.ITで、およびそれに関連して広告料金を獲得する。 AMAZON、AMAZON LOGO、AMAZONSUPPLY、およびAMAZONSUPPLY LOGOは、AMAZON.IT、INC。の商標です。またはその関連会社。アマゾンのアソシエイトとして、私たちは適格な購入に関するアフィリエイトコミッションを獲得します。アマゾン、サイト料金の支払いを手伝ってくれてありがとう!すべての商品画像はAMAZON.ITとその販売者の所有物です。
Info Paysandu | Portal Digital